Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γέμισε ΓΥΡΟΛΟΓΟΥΣ η ΒΟΥΛΗ! Μέσα σε 3,5 χρόνια 26 βουλευτές άλλαξαν κόμμα…

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχουν προηγούμενο, πιστοποιώντας τη ρευστότητα, τις πιέσεις αλλά και τις ραγδαίες ανακατατάξεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπα κόμματα και βουλευτές.Είναι χαρακτηριστικό πως από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έως σήμερα, 26 βουλευτές είτε με τη θέληση τους είτε όχι έχουν αλλάξει στρατόπεδο ή έχουν βρεθεί εκτός του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκαν.
Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές είτε αυτές γίνουν τον ερχόμενο Μάιο είτε το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) του 2019 καθώς μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν βεβαιότητες στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη.
Ήδη η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, προχωρά ως κυβέρνηση μειοψηφίας ενώ ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ, είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, κάτι που ήδη συνέβη με το Ποτάμι.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει 145 βουλευτές και όχι μια ξεκάθαρη πλειοψηφία 151 βουλευτών, της δημιουργεί προβλήματα στο να περνά νομοσχέδια από τη Βουλή, όπως φάνηκε και με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.
Πλέον, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση για να περνά νομοσχέδια από τη Βουλή, να υποχρεώνεται κάθε φορά να επιβεβαιώνει ότι διαθέτει στη Βουλή την πλειοψηφία των 151 (υπενθυμίζεται ότι στους 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι οι Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπακώστα, Δανέλλης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρης), κάτι που αν μη τι άλλο θα καθιστά εξαιρετικά δυσχερές το κοινοβουλευτικό έργο της κυβέρνησης.
Όμως το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι ο κ.Ζουράρης, αν και έχει πει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, είναι βουλευτής των ΑΝΕΛ που έχουν περάσει στην αντιπολίτευση καθώς και ότι ο κ.Παπαχριστόπουλος έχει γνωστοποιήσει ότι θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ, η οποία αναμένεται να πάει στον Τέρενς Κουίκ που όμως είναι σε ρήξη με τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο.
Και εδώ υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:
Είτε ο κ.Κουίκ να δώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ και αυτοί να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα – κάτι που σημαίνει όμως πως δεν θα υπάρχουν οι 151 που θα στηρίζουν την κυβέρνηση – είτε ο κ.Κουίκ να πάρει την έδρα και να ανεξαρτητοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυθεί.
Και αν στο δεύτερο αυτό σενάριο, η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι πιο κοντά στους 151, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει «σεισμός» στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδισμένοι ΝΔ, ΔΗΣΥ

Σε αυτά τα 3,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερή την κοινοβουλευτική του δύναμη, καθώς διαθέτει 145 βουλευτές όσους δηλαδή εξέλεξε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Αν και είχε μια απώλεια, αυτή του Στάθη Παναγούλη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, «κέρδισε» την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία εντάχθηκε στην ΚΟ ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση της και την αποχώρηση της από την Ένωση Κεντρώων.
Στους κερδισμένους είναι η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η ΝΔ έχει σήμερα 78 βουλευτές, τρεις περισσότερους από τους 75 που εξέλεξε στις εκλογές του 2015.
Αν και έχασε την Κατερίνα Παπακώστα που ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε υφυπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα, το ισοζύγιο είναι θετικό για τη ΝΔ, καθώς σε αυτήν εισχώρησαν οι Γ. Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων αλλά και οι Κατερίνα Μάρκου, Χάρης Θεοχάρης και Ιάσωνας Φωτήλας από το Ποτάμι.
Στους κερδισμένους από τις μετακινήσεις βουλευτών είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρά την πρόσφατη αναταραχή με τη ΔΗΜΑΡ και τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου που διατηρεί την έδρα και παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε εκλέξει 17 βουλευτές, έφτασε τους 20 ύστερα από την προσθήκη τριών βουλευτών (του Αχμέτ Ιλχάν και του Κ. Μπαργιώτα από το Ποτάμι καθώς και του Γ. Καρρά από την Ένωση Κεντρώων) και έχει απομείνει με 19 μετά την αποχώρηση του Θ. Θεοχαρόπουλου.
Αυτές οι προσθήκες μάλιστα ήταν αρκετές για να περάσει σε κοινοβουλευτική δύναμη την Χρυσή Αυγή, η οποία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε λάβει 18 έδρες.

Χωρίς απώλειες το ΚΚΕ, – 2 μετρά η Χρυσή Αυγή

Το μόνο κόμμα που παραμένει σταθερό, χωρίς απώλειες και προσθήκες, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το ΚΚΕ που διατηρεί τους 15 βουλευτές που εξέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι απώλειες.
Η Χρυσή Αυγή μετρά συνολικά 2 απώλειες βουλευτών.
Είχε εκλέξει 18 βουλευτές, έχασε 3 ύστερα από τις ανεξαρτητοποιήσεις των Δ. Κουκούτση, Ν. Μίχου και Κ. Μπαρμαρούση και σήμερα μετρά 16 βουλευτές ύστερα από την επιστροφή και την ένταξη του κ.Μπαρμπαρούση στην ΚΟ του κόμματος.

Θρίλερ με τους ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, είχε εκλέξει 10 βουλευτές τον Σεπτέμβριο του 2015, και σήμερα διαθέτει 6 βουλευτές.
Ο χορός των ανεξαρτητοποιήσεων είχε αρχίσει με τους Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Δ. Καμμένο και συνεχίστηκε με τις διαγραφές της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, λόγω της απόφασης τους να διαφοροποιηθούν από τη «γραμμή» του κόμματος, να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να παραμείνουν στις υπουργικές τους θέσεις.
Συνολικά δηλαδή 5 αποχωρήσεις – διαγραφές.
Ωστόσο, οι ΑΝΕΛ μετρούν και μια προσχώρηση και μάλιστα πρόσφατη, αυτή του μέχρι πρότινος ανεξάρτητου και εκλεγμένου με την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά.
Όμως το σκηνικό στους ΑΝΕΛ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο.
Καθώς ο βουλευτής Θ. Παπαχριστόπουλος έχει διαμηνύσει πως εντός των επόμενων 24ωρων θα παραδώσει στο κόμμα την έδρα του ύστερα από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό σημαίνει πως η έδρα θα πάει στον πρώτο επιλαχόντα, ο οποίος είναι ο Τέρενς Κουίκ.
Εφόσον ο κ.Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο, πάρει την έδρα και ανεξαρτητοποιηθεί, τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα απομείνουν με 5 έδρες αλλά θα κινδυνεύσουν με διάλυση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.
Και αυτό διότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι μία κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να αριθμεί μόνο πέντε βουλευτές, εάν εκλέχθηκαν και οι πέντε με το ίδιο κόμμα, κάτι που στην περίπτωση των ΑΝΕΛ δεν ισχύει τη δεδομένη στιγμή.
Για να διασωθούν οι ΑΝΕΛ θα πρέπει είτε κάποιοι από τους 3 ανεξάρτητους (Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Δ. Καμμένο) να επιστρέψουν, κάτι που έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά είτε ο Τέρενς Κουίκ να παραδώσει και αυτός με τη σειρά του την έδρα του στους ΑΝΕΛ, μια και μάλλον θεωρείται απίθανο ότι θα θελήσει να παραμείνει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ως βουλευτής του κόμματος.

Η διάλυση του Ποταμιού

Το κόμμα που πλήρωσε το μεγαλύτερο πολιτικό τίμημα σε αυτά τα 3,5 χρόνια είναι το Ποτάμι, το οποίο διαλύθηκε κοινοβουλευτικά.
Το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε εκλέξει 11 βουλευτές.
Οι 3 πήγαν στη ΝΔ (Κατερίνα Μάρκου, Χάρης Θεοχάρης, Ιάσωνας Φωτήλας), οι 2 στη ΔΗΣΥ (Αχμέτ Ιλχάν και Κ. Μπαργιώτας) και οι υπόλοιποι 6 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Αμυράς, Ψαριανός και Δανέλλης) είναι ανεξάρτητοι αν και μοιρασμένοι στα τρία.
Στο πλευρό του Στ. Θεοδωράκη και στο στόχο για μια αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές παραμένουν οι Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης, πιο κοντά στη ΝΔ βρίσκονται οι Γ. Αμυράς και πιθανότατα ο κ.Ψαριανός, ο οποίος όμως έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αλλάξει ΚΟ πριν τις εκλογές ενώ κοντά στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ο Σπ. Δανέλλης.

Στο όριο η Ένωση Κεντρώων

Απώλειες μετρά και η Ένωση Κεντρώων, η οποία είχε εκλέξει το Σεπτέμβριο του 2015 9 βουλευτές και σήμερα έχει απομείνει με 5.
Συγκεκριμένα, οι 4 βουλευτές που έφυγαν από το κόμμα στράφηκαν σε διαφορετική ο καθένας κοινοβουλευτική ομάδα.
Η Θεοδώρα Μεγαλοικονόμου εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αρ. Φωκάς στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Γ. Καρράς στο ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Κατσιαντώνης στη ΝΔ.
Πάντως και η Ένωση Κεντρώων βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ύστερα από τη διαφοροποίηση του Γ. Σαρίδη, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019.
Όμως, το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης υπερίσχυσε και η Ένωση Κεντρώων εξακολουθεί να διατηρεί έστω και οριακά τους 5 βουλευτές της.

Τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη με την Χρυσή Αυγή οι Ανεξάρτητοι βουλευτές

Απόρροια όλων αυτών των ανακατατάξεων είναι οι Ανεξάρτητοι βουλευτές να ανέρχονται σε 16.
Από τους 16, οι 6 προέρχονται από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Αμυράς, Ψαριανός, Δανέλλης) ενώ τη σύνθεση συμπληρώνουν οι 5 από τους ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Κόκκαλης, Νικολόπουλος, Λαζαρίδης, Δ. Καμμένος), οι 2 από την Χρυσή Αυγή (Κουκούτσης, Μίχος) και οι Στάθης Παναγούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα από τη ΝΔ και ο Θ. Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
bankingnews.gr

Shares