Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι της Τουρκίας – Άνισος αγώνας για τον εντοπισμό επιζώντων

Το hashtag #HatayYardimBekliyor (Η Χατάι περιμένει για βοήθεια) κυριάρχησε στα trend του Twitter, αποδεικνύοντας την απελπισία των πληγέντων.


Τα δεκάδες άψυχα σώματα στους δρόμους της Τουρκίας –νεκροί χωρίς τάφο- αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους ζωντανούς», λένε οι διασώστες, καθώς οι φωνές που ακούγονται, όλο και πιο εξασθενημένες από τα συντρίμμια, δεν αφήνουν περιθώρια για θρήνο.

Αυτός θα έρθει αργότερα, προσθέτουν και οι οδηγοί ασθενοφόρων, που δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό τις διαδρομές προς τα γεμάτα νοσοκομεία, μια ημέρα μετά τη διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση στην Τουρκία, που έπληξε εξίσου και τη Συρία.

Νεκροί στα πεζοδρόμια
Στην Αντάκια, περιγράφει το BBC, οι νεκροί τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλον στα πεζοδρόμια για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τη σωτηρία κάποιου άλλου ανθρώπου, που είναι ακόμα ζωντανός.

Κανείς δεν περιμένει τα σωστικά συνεργεία, που δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα όλα τα σημεία των δύο χωρών, που ισοπεδώθηκαν σχεδόν από την ορμή του Εγκέλαδου.

 

Με τα χέρια, με βαριοπούλες και ότι εργαλεία έχουν μαζέψει από τα συντρίμμια ψάχνουν συνεχώς,παρότι η νύχτα πέφτει και το κρύο είναι τσουχτερό.

Η ανεύρεση ενός άνδρα και ενός νεαρού κοριτσιού πριν από λίγες ώρες τους δίνουν φτερά.

Η οργή τους όμως όσο περνούν οι ώρες μεγαλώνει για την ανεπάρκεια της κρατικής βοήθειας.

Οργή λαού με το κράτος
Μια γυναίκα, από την Αντάκια και πάλι, είπε στους απεσταλμένους του βρετανικού δικτύου ότι Τούρκοι διασώστες ήρθαν στην περιοχή και πήραν φωτογραφίες από την πολυκατοικία που ανήκει στην οικογένεια του συντρόφου της, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται 11 παγιδευμένα άτομα, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά.

Για ώρες ακούγονταν φωνές από τα συντρίμμια και μετά σταμάτησαν, λέει η ίδια.

Παρόμοιες εικόνες θανάτου και καταστροφής και στην Καχραμάνμαρας, επίκεντρο του δεύτερου σεισμού, όπου η βοήθεια αργεί εξαιτίας όσων προσπαθούν να φύγουν από τους χωμάτινους δρόμους της.

Εκεί, όπως και στο λιμάνι του Ισκεντερούν, οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε ανοιχτά μέρη, φοβούμενοι τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς, ψάχνουν μάταια για φαγητό και προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας ξύλα.

#ΗΧατάιΠεριμένειΓια Βοήθεια
Και η οργή των απλών ανθρώπων όλο και πιο έντονη στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα βίντεο που έχει γίνει viral από την επαρχία Χατάι δείχνει έναν άνδρα, που περιμένει με αγωνία τους διασώστες να απεγκλωβίσουν τον παγιδευμένο πατέρα του, να ρωτάει κλαίγοντας έναν βουλευτή, που βρέθηκε στην περιοχή, «γιατί το τουρκικό κράτος είναι τόσο αβοήθητο».

Το hashtag #HatayYardimBekliyor (Η Χατάι περιμένει για βοήθεια) κυριάρχησε στα trend του Twitter, αποδεικνύοντας την απελπισία των πληγέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία αναμένεται να φτάσουν, τα 25.000 άτομα, ενώ η UNICEF κάνει λόγο ήδη για πολλές χιλιάδες παιδιά.

 

πρωτο θεμα

Shares