Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γέλεν: Την Πέμπτη οι ΗΠΑ υπερβαίνουν το ανώτατο όριο χρέους

Τι είπε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών – Ποια μέτρα θα ληφθούν – Αρχίζει το παζάρι στο Κογκρέσο.

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ έκρουσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Η Τζάνετ Γέλεν ενημέρωσε την Παρασκευή το Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα φτάσουν το νόμιμο όριο χρέους τους την επόμενη Πέμπτη και ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει «να λαμβάνει ορισμένα έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους».

«Μόλις φτάσει το όριο, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ορισμένα έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Κογκρέσου, τον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακ Κάρθι, στην οποία προέτρεψε τους νομοθέτες να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους.

«Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να παράσχει μια εκτίμηση για το πόσο καιρό τα έκτακτα μέτρα θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, είναι απίθανο τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα να εξαντληθούν πριν από τις αρχές Ιουνίου», προστίθεται στην επιστολή.

Το ανώτατο όριο

Το ανώτατο όριο χρέους θέτει ένα πλαφόν στο πόσα μπορεί να δανειστεί το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει για κρατικές δαπάνες. Μόλις επιτευχθεί το ανώτατο όριο, οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν το όριο ή να διακινδυνεύσουν την χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι αγορές τοποθετούσαν την επόμενη πιστωτική κρίση το τρίτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο αυτό ήρθε αρκετά νωρίτερα.

Οι προειδοποιήσεις της Γέλεν σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης, για πόσο καιρό ακόμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τόκους για το χρέος της. Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που διαθέτει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί τεχνικά για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη.

Αυτό μπορεί να παρατείνει το ρολόι για εβδομάδες ή μήνες, ενώ το Κογκρέσο συνεχίζει να απορρίπτει ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο δεν αυξηθεί.

Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.

Παζάρια

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο CNBC ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με το Κογκρέσο για να αυξήσει το ομοσπονδιακό ανώτατο όριο χρέους μετά τη λήξη της προθεσμίας στα μέσα Απριλίου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έχει αρκετές λεπτομέρειες για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μέχρι να δει το επίπεδο των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο, η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος υπό το φως της νέας πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Μακ Κάρθι δεν κρύβει εξάλλου το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να απαιτήσουν μαζικές περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό με αντάλλαγμα την έγκριση αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους.

Μνήμες του 2021

Η εικόνα σήμερα αναβιώνει μέρες του 2021 όταν και πάλι οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί μια ανάσα από τη στάση πληρωμών, εξαναγκάζοντας το Κόγκρεσο σε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους.

Τότε σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθύμιζε ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών».

Εάν το έπρατταν, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορική οικονομική κρίση (…). Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα», τόνισε.

Η κυρία Γέλεν περιέγραψε στο άρθρο της μια αλληλουχία οικονομικών καταστροφών σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μέσα σε μερικές ημέρες, «εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν έλλειψη μετρητών (…). Σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους και οι στρατιώτες δεν θα λαμβάνουν τον μισθό τους», έγραψε.

Η χώρα θα έβγαινε «πολύ εξασθενημένη» από μια τέτοια «κρίση», επέμεινε.

Μολονότι οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών – «ούτε μια φορά», υπογραμμίζει η κυρία Γέλεν –, το 2011 η χώρα είχε φθάσει «στο χείλος κρίσης».

Επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο είχε εξωθήσει τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να κατεβάσει από τη βαθμίδα «AAA» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις αγορές.

ot.gr

Shares