Δευτέρα , 27 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Γάζα: Παράταση για άλλη μια μέρα στις διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα μείνουν στο Κάιρο για άλλη μία ημέρα με αίτημα των μεσολαβητών, συνεχίζοντας τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο θεωρούνται ως το τελευταίο εμπόδιο για την επίτευξη της πρώτης εκτενούς κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς – μια εκεχειρία 40 ημερών στη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι και βοήθεια θα διοχετευθεί στη Γάζα – πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

“Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο σήμερα για περισσότερες συνομιλίες, αναμένεται να ολοκληρώσει αυτόν τον γύρο αργότερα σήμερα”, δήλωσε στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο Reuters. Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Qahera μετέδωσε επίσης πως οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, όμως ανέφερε πως “αντιμετωπίζουν δυσκολίες”.

Νωρίτερα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Μπάσεμ Ναΐμ δήλωσε στο Reuters πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση παρουσίασε στους μεσολαβητές την πρότασή της για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και πως τώρα περιμένει απάντηση από τους Ισραηλινούς, που απέχουν από αυτόν τον γύρο.

“Ο (πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών”προκειμένου να τον πιέσουν για μια συμφωνία, είπε ο Ναΐμ.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, που ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ναΐμ ότι το Ισραήλ καθυστερεί τη συμφωνία, είπε: “Ο ισχυρισμός είναι εσφαλμένος. Το Ισραήλ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία. Περιμένουμε μια απάντηση από τη Χαμάς”.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να σχολιάσει δημόσια τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως το Ισραήλ απέχει επειδή η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του να δώσει έναν κατάλογο των ομήρων που εξακολουθούν να είναι εν ζωή. Ο Ναΐμ είπε πως αυτό είναι αδύνατο χωρίς να επιτευχθεί πρώτα κατάπαυση του πυρός καθώς οι όμηροι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την πολεμική ζώνη και κρατούνται από διάφορες ομάδες.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν χθες, Δευτέρα, πως εξακολουθούν να είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς ώστε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν χωρίς την παρουσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Η Ουάσινγκτον, που είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ αλλά και υποστηρικτής των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, έχει πει πως μια εγκεκριμένη από το Ισραήλ συμφωνία βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και επαφίεται στη Χαμάς να την αποδεχθεί. Η Χαμάς αμφισβητεί αυτή την εκδοχή ως μια προσπάθεια να μην επιρριφθεί η ευθύνη στο Ισραήλ σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν χωρίς συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει επίσης το Ισραήλ να κάνει περισσότερα προκειμένου να μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση του Ισραήλ, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους τον Οκτώβριο.

 

πρωτο θεμα

Shares