Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Ξαμόλησαν οι Γάλλοι κατά της κυβέρνησης Μακρόν για την συνταξιοδότηση – Ρήγμα στην ΝΤΠ

Η Γαλλίδα δικηγόρος Isabelle Dumond είπε ότι δεν είχε λάβει ποτέ μέρος σε διαδήλωση κατά των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς ενώθηκε με συμπατριώτες της που φαίνονται έτοιμοι να αγωνιστούν για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μετά από χρόνια που πιέζονταν να εργαστούν σκληρότερα.

“Δουλεύω σε ένα γραφείο. Δεν χρειάζεται να κουβαλάω τούβλα όλη μέρα. Αλλά είμαι ψυχικά εξαντλημένη από τον ρυθμό, την παραγωγικότητα που απαιτείται από εμάς”, είπε στο Reuters. «Για μένα, η μεταρρύθμιση θα σήμαινε ότι θα δουλέψω ενάμιση χρόνο επιπλέον, αλλά δεν αντέχω άλλο», συνέχισε η 56χρονη καθώς στεκόταν μπροστά από την όπερα του Παρισιού την περασμένη Τρίτη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, σε μια κίνηση που προειδοποιεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η κατάρρευση του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος που τρίζει και να διασφαλιστεί ότι οι νεότερες γενιές δεν θα σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης του γήρατος των γενιά “baby boomer”. Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (19,18 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας. Η αριστερή αντιπολίτευση λέει ότι το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με μεγαλύτερη φορολογία των πλουσίων και των εταιρειών.

Για τον Μακρόν διακυβεύονται πολλά. Η αποτυχία της μεταρρύθμισης των συντάξεων θα αμαυρώσει το υπόλοιπο της δεύτερης και τελευταίας θητείας του και θα σταματήσει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο του να πεθάνει στα ίχνη του, λένε κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες 35ωρης εβδομάδας εργασίας, που έχει ωθήσει τα ποσοστά παραγωγικότητας στη Γαλλία πάνω από τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους της, οι Γάλλοι δείχνουν σημάδια εξάντλησης και αλλαγή στάσης απέναντι στον εργασιακό χώρο.

«Η πανδημία ανάγκασε τις πιο προνομιούχες τάξεις, εκείνες από τον ιδιωτικό τομέα, τους μικρούς μάνατζερ, να ξανασκεφτούν τη σχέση τους με την εργασία, κάτι που είχε κάνει η εργατική τάξη πριν από πολύ καιρό», δήλωσε ο Jeremie Peltier του Ιδρύματος Jean Jaures. .

 

Η 35ωρη ΚΑΤΑΡΑ
Οι ερευνητές του ιδρύματος Jean-Jaures διαπίστωσαν ότι παρόλο που το 60% των Γάλλων αξιολόγησαν τη δουλειά τους ως «πραγματικά σημαντική» στη ζωή τους το 1990, μόνο το 21% το έκανε τον Οκτώβριο του 2022.

Επιπλέον, το 61% των Γάλλων δηλώνουν ότι προτιμούν να κερδίζουν λιγότερα και να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αλλά το 2008, το αντίστροφο ίσχυε: το 62% των Γάλλων δήλωσαν ότι προτιμούν να κερδίζουν περισσότερα και να έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο.

Η 35ωρη εβδομάδα εργασίας, που εισήχθη το 2000, επιδεινώνει την τρέχουσα αδιαθεσία, λένε οι ειδικοί στην εργασία. Η μείωση του χρόνου εργασίας ανάγκασε τις γαλλικές εταιρείες να αποσπάσουν περισσότερους υπαλλήλους τους για να συμβαδίσουν με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, περιορίζοντας για παράδειγμα τους χρόνους διαλειμμάτων.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγικότητα στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 18% στα 67,42 δολάρια ανά ώρα εργασίας το 2019 από το 2000. Αυτό συγκρίνεται με μια αύξηση 16,8% στη Βρετανία την ίδια περίοδο στα 59,52 δολάρια. Η γαλλική παραγωγικότητα ήταν επίσης πάνω από τα 67,06 δολάρια της Γερμανίας και τα 53,66 δολάρια της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας άφησε τη Γαλλία με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξουθένωσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Έρευνα Ευρωπαϊκών Συνθηκών Εργασίας του Eurofound. Η Γαλλία και το Λουξεμβούργο ήταν οι μόνες χώρες στη Δυτική Ευρώπη με «υψηλό» ποσοστό εξουθένωσης πάνω από 3,25 σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε στη μελέτη του 2018.

«Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη παραγωγικότητα και επίσης μια από τις χώρες όπου εργαζόμαστε λιγότερο», δήλωσε ο Laurent Pietraszewski, ο οποίος επέβλεψε την προηγούμενη προσπάθεια του Macron για μεταρρύθμιση των συντάξεων το 2019/2020.

«Αυτή η ένταση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται εξαντλημένοι», είπε ο Pietraszewski, ο οποίος εργαζόταν στο ανθρώπινο δυναμικό στα σούπερ μάρκετ Auchan και τώρα είναι σύμβουλος εκτός κυβέρνησης.

Αυτή η ανησυχία για το χώρο εργασίας βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι γαλλικές διαδηλώσεις κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων προσελκύουν μεγαλύτερα και πιο διαφορετικά πλήθη και μεταμορφώνονται σε ένα ευρύτερο κίνημα που αμφισβητεί τη θέση εργασίας στην κοινωνία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον Μακρόν να επαναφέρει το τζίνι στο μπουκάλι.

Καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συνεχίζει να περνάει από το κοινοβούλιο, η πέμπτη πανελλαδική απεργία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έχει εκπλαγεί από την τεράστια προσέλευση, με μια διαμαρτυρία στις 31 Ιανουαρίου που προσέλκυσε 1,27 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε σε πάνω από ένα εκατομμύριο πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων του 2010 που ώθησαν την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 από 60, για παράδειγμα.

Αλλά αυτή η απογοήτευση με τον χώρο εργασίας συγκρούεται με έναν πρόεδρο που αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος της «δουλειάς». Κάποτε είπε ότι δεν του άρεσε η λέξη «κοπιαστικός» όταν χρησιμοποιείται στη δουλειά γιατί «υποδηλώνει ότι η εργασία είναι επίπονη».

Η κυβέρνηση του Μακρόν ελπίζει ότι η μείωση της ανεργίας και η χαλαρότερη εργατική νομοθεσία θα αυξήσουν την κινητικότητα των εργαζομένων και θα μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που μένουν σε δουλειές που δεν τους αρέσουν επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι.

Μετά από χρόνια χρόνιας υψηλής ανεργίας, πολύ πάνω από τα ποσοστά στη Γερμανία και τη Βρετανία, η Γαλλία αρχίζει να σημειώνει πρόοδο. Στο 7,2% στο τέλος του 2022, η ανεργία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Αλλά μπορεί να μην έπεσε αρκετά χαμηλά και για αρκετό καιρό ώστε να αλλάξει η γαλλική στάση.

Για τον Dumond, τον δικηγόρο, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Η μεταρρύθμιση των συντάξεων ήταν για μένα κόκκινη γραμμή», είπε.

(Αυτή η ιστορία έχει διορθωθεί για να δείξει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε δύο χρόνια σε 64 από 62)

https://twitter.com/PKikos/status/1625776161828782081?t=4i0QPdSVzWEphsv7KMRwTQ&s=09

 

πηγή:  Reuters.com

Shares