Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Σε σκληρή δοκιμασία η δημοτικότητα του Μακρόν

Την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της προεδρικής του θητείας με αφορμή την προωθούμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, μια νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημαντική πτώση στη δημοφιλία του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, οι δείκτες δημοφιλίας για τον Γάλλο πρόεδρο έχουν φτάσει σε νέο αξιοσημείωτο χαμηλό, ανάλογο με μετρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ενώ οι Γάλλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, το 70% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσίευσε η Le Journal du Dimanche. Αυτό σημαίνει πως η δημοτικότητα του Μακρόν μειώθηκε κατά 4 μονάδες μέσα σε έναν μήνα.

Από τον Δεκέμβρη, ο Μακρόν έχει δει τη δημοφιλια του να υποχωρεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Πλέον μόλις το 28% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο από τον πρόεδρο, με το 70% να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, τονίζει η Le Figaro σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις 16 Μαρτίου.

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση βρισκόταν ενώπιον του διλήμματος για το αν τελικά θα προχωρήσει στην ψηφοφορία του σχεδίου νόμου για το συνταξιοδοτικό στην Εθνοσυνέλευση ή αν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Τελικώς, υιοθετήθηκε η δεύτερη επιλογή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα και τους Γάλλους να προχωρούν σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις.

 

Και μπορεί αυτή η διαδικασία να έχει υιοθετηθεί και στο παρελθόν από διάφορες κυβερνήσεις, όμως αυτή τη φορά οι επικρίσεις και οι αντιδράσεις είναι ιδιαιτέρως έντονες, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Γαλλία το τελευταίο χρονικό διάστημα από τα συνδικάτα και άλλες συλλογικότητες. Όπως αναφέρει, άλλωστε, το Politico, δημοσκοπήσεις που έχουν παρουσιαστεί από γαλλικά ΜΜΕ αναδεικνύουν την πλειοψηφική αρνητική αντίδραση των Γάλλων στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μακρόν, το οποίο έχει ως αιχμή την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Η Le Journal du Dimanche σχολιάζοντας τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, παρατηρεί πως πρέπει κανείς να ανατρέξει στην περίοδο όπου έφτανε στο τέλος του το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» για να συναντήσει παρόμοια ποσοστά αρνητικής δημοτικότητας για τον Μακρόν. Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου εκφράζεται από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Το βράδυ του Σαββάτου, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Παρίσι, για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη χώρα.

Με δεδομένες την κοινοβουλευτική αδυναμία, την αντίθεση της κοινής γνώμης στις προτάσεις του για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και τις αυξανόμενες πράξεις έντασης στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Εμανουέλ Μακρόν διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της θητείας του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από Politico και ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini.gr

Shares