Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Σε ισχύ από το πρωί το εθνικό lockdown – Επιστρέφουν τα SMS, κλείνουν τα σύνορα

Αναλυτικές οδηγίες για όσα θα ισχύουν σε ολόκληρη τη Γαλλία από το πρωί της Παρασκευής, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο lockdown για τον κορωνοϊό…

Οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νέας καραντίνας μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να επισκεφθούν γιατρό ή για κατεπείγοντες οικογενειακούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Οι εξηγήσεις δίνονται μία ημέρα αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε με διάγγελμα πως η χώρα επιστρέφει σε lockdown.

Μία ημέρα πριν τεθούν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για το lockdown για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Καστέξ και η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν έδωσαν διευκρινίσεις για τα μέτρα και το πώς θα εφαρμοστούν στο διάστημα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να παραμένουν στις κατοικίες τους και να βγαίνουν έξω μόνο αν έχουν συγκεκριμένο λόγο: για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να πάνε στη δουλειά τους -εφόσον δεν γίνεται να εργαστούν από το σπίτι-, να επισκεφθούν γιατρό, να παράσχουν εκτάκτως βοήθεια σε συγγενικό τους πρόσωπο ή για να ασκηθούν, για μία ώρα, σε απόσταση που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο από τον τόπο κατοικίας τους.

Όσοι κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να φέρουν μαζί τους σχετικό έγγραφο που να αναφέρει τον λόγο της εξόδου τους, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Η αστυνομία θα μπορεί να προχωρά σε ελέγχους.

Ανοιχτά τα σχολεία στη Γαλλία, παρά το Lockdown

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μολονότι την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, είχαν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 11 ετών. Τα πανεπιστήμια, ωστόσο, θα κλείσουν.

Ρολά θα κατεβάσουν επίσης τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, τα γκαράζ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια και τα καταστήματα οπτικών.

Τηλεργασία παντού στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Lockdown

Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που δέχονται κοινό θα παραμείνουν ανοιχτές. Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν επίσης, όμως στις τελετές (για παράδειγμα στους γάμους) θα επιτρέπεται μόνο περιορισμένος αριθμός ανθρώπων.

Η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική παντού, καθ’ όλη την εβδομάδα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατον, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Κλειστά τα σύνορα λόγω lockdown

Τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτά. Κανείς όμως δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει στη Γαλλία από τρίτες χώρες, εκτός αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Η καραντίνα θα ξεκινήσει στις 00.01 της Παρασκευής (τοπική ώρα) και τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Shares