Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γαλλία-Σαουδική Αραβία συμφώνησαν ενίσχυση συνεργασίας σε ενέργεια και άμυνα

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν χθες Κυριακή την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά την άμυνα και την ενέργεια και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να «εργαστούν μαζί» για να προσφερθεί βοήθεια στον Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, Μακρόν-Σαλμάν, «οι δυο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίησε για τον δυναμισμό της διμερούς σχέσης», ειδικά για την «εμβάθυνση της συνεργασίας όσον αφορά την οικονομία και τον πολιτισμό», ανέφερε το Ελιζέ. «Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για πεδία στα οποία η συνεργασία θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της άμυνας και της ενέργειας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Εξέφρασαν επίσης την «ανησυχία» τους για «την κατάσταση στον Λίβανο και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν μαζί για να συμβάλουν να βγει η χώρα αυτή από τη βαθιά κρίση που διέρχεται», πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.

Από το 2019, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε παραλυτική οικονομική κρίση που μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποδίδει στην κακοδιοίκηση, τη διαφθορά, την ολιγωρία και την αδράνεια της πολιτικής ελίτ που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες.

Μακρόν για διπλωματικές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιραν
Η πολιτική κρίση επιδεινώνει τα πράγματα, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν και να εκλέξουν νέο πρόεδρο από τον Νοέμβριο. Τις υποθέσεις της χώρας χειρίζεται κυβέρνηση υπό παραίτηση, με μειωμένες εξουσίες.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, τονίζοντας τη «σημασία» της εξέλιξης για την «περιφερειακή σταθερότητα».

Οι σχέσεις των δυο δυνάμεων βαρέων βαρών της Μέσης Ανατολής ήταν τεταμένες για δεκαετίες, εν μέσω του αγώνα για επιρροή στην περιοχή και εξαιτίας της θρησκευτικής αντιπαλότητας ανάμεσά τους.

iefimerida

Shares