Κυριακή , 11 Ιουνίου 2023
Τελευταία Νέα

Γαλλία: Πώς θα εντοπίζει η κυβέρνηση τα τζαμιά που αποτελούν εστίες ισλαμικού φονταμενταλισμού;

H διαπίστωση είναι κοινή τόσο για τις αρχές όσο και για εκείνους που οργανώνουν και πραγματοποιούν τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών: τα κηρύγματα σαλαφιστικού και τζιχαντιστικού περιεχομένου της Παρασκευής που καλούν ανοιχτά σε μίσος και σε πραγματοποίηση επιθέσεων έχουν εξαφανιστεί. Σήμερα, η ισλαμιστική απειλή έχει λάβει πιο ύπουλη, πιο διακριτική, πιο δύσκολα εντοπίσιμη μορφή.

Η κυβέρνηση, εντούτοις, δεν έχει χαλαρώσει την πίεση στους τόπους λατρείας όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί.

Στις 2 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν το υπουργικό συμβούλιο να εξετάσει το σχέδιο νόμου το σχετικό με «την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών», το οποίο προορίζεται να καταπολεμήσει το “ριζοσπαστικό Ισλάμ”, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωνε στο Twitter την έναρξη “εντονότατης δράσης” εναντίον της “απόσχισης” με στόχο 76 τζαμιά, δεκαέξι στην περιοχή του Παρισιού και δεκαοκτώ ακόμα, στα οποία θα γίνονταν άμεσοι έλεγχοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση διακοπή της λειτουργίας τους. Τα υπόλοιπα βρίσκονται υπό καθεστώς “παρακολούθησης”.

Μερικές ημέρες μετά εκλήθησαν σε τηλεδιάσκεψη οι νομάρχες, για να δώσουν λεπτομέρειες για την κατάρτιση του καταλόγου, αφαιρώντας κάποια ονόματα (τζαμιών) και προσθέτοντας άλλα. Ορισμένοι χώροι λατρείας θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους των νομαρχιακών οργάνων που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ισλαμισμού, με την προώθηση της συνεργασίας των αστυνομικών υπηρεσιών, των τοπικών αρχόντων, τους επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών, (εθνικής εκπαίδευσης, στέγασης, μεταφορών, παροχής οικογενειακών επιδομάτων κ.α.).

Από τους 2.600 χώρους μουσουλμανικής λατρείας που υπάρχουν στη Γαλλία, οι κρατικές υπηρεσίες βάζουν στο στόχαστρο εκείνους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σαν κάλυψη για “συμπεριφορές που ομοιάζουν με αιρετικές αποκλίσεις και δεν συνάδουν προς τη Δημοκρατία.”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο παρασκήνιο, η ανακοίνωση του Νταρμανέν προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις σε αρκετούς αιρετούς, εκπροσώπους οργανώσεων και υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καταγγέλλουν “ενέργειες πολιτικάντηδων που αποβαίνουν αντιπαραγωγικές” και ζητούν επιτακτικά μία πιο “λεπτή” επικοινωνία για το σοβαρό ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται περισσότερα από ογδόντα τεμένη, ξεκινώντας από την περιοχή των Yvelines, κοντά στο Παρίσι μέχρι τους νομούς Bouches-du-Rhône και Bas-Rhin, όπου μια σειρά “περίεργων” συμπεριφορών έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares