Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γαλλία: Πάνω από 150 εκατ. ευρώ για τον «χαμένο πίνακα» του Καραβάτζιο…

Ο πίνακας «Ιουδήθ και Ολοφέρνης» θα δημοπρατηθεί στις 27 Ιουνίου στην Τουλούζη – Βρέθηκε ξεχασμένος κάτω από ένα παλιό στρώμα σε μια σοφίτα στοη νοτιοδυτική Γαλλία


Για «επαναστατικό δημιούργημα» κάνει λόγο ο Γάλλος ειδικός σε θέματα τέχνης, Ερίκ Τουρκέν, αναφερόμενος στον πίνακα του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη Καραβάτζιο που βρέθηκε πρόσφατα στη σοφίτα ενός παλιού σπιτιού στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο πίνακας, που είχε ξεχαστεί κάτω από ένα παλιό στρώμα επί έναν αιώνα, είναι ο χαμένος πίνακας του διάσημου Ιταλού ζωγράφου «Ιουδήθ και Ολοφέρνης».

Το έργο απεικονίζει την βιβλική ιστορία της Ιουδήθ, μιας νεαρής χήρας, που τερματίζει την πολιορκία των Ασσυρίων στην πόλη της, αποπλανώντας και αποκεφαλίζοντας τον στρατηγό Ολοφέρνη. Η φιγούρα που βρίσκεται δίπλα της κοιτάζοντάς την, είναι η άρρωστη και υπηρέτριά της.

Caravaggio-ioudas-dyo

 

Caravaggio-ioudas-ena

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί στις 27 Ιουνίου στην Τουλούζη ενώ πολλοί πιστεύουν, όπως και ο Ερίκ Τουρκέν, ότι τελικά το έργο θα πουληθεί πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

«Το ενδιαφέρον για τον πίνακα είναι μεγάλο, κυρίως από ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν την αξία του», τονίζει.

«Ο πίνακας είναι εξαιρετικά καλός, πολύ καλύτερος από τον Καραβάτζιο που έχω δει στη Νάπολη», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν και όλοι συμφωνούν για την ποιότητα του έργου, υπάρχουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες – ιδιαίτερα στην Ιταλία – που έχουν αμφιβολίες, καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα αντίγραφο του Φλαμανδού καλλιτέχνη Λουί Φινσόν.

 

πρωτο θεμα

Shares