Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Γαλλία: Ο στρατός δοκιμάζει το πρώτο όπλο λέιζερ εναντίον drone (βίντεο)

H Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλύ, παρακολούθησε επίδειξη της καταστροφής κατά την πτήση ενός μίνι-drone από λέιζερ. Ένα πειραματικό σύστημα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Οι φαν της επιστημονικής φαντασίας απογοητεύτηκαν… Το λέιζερ HELMA-T δεν αφήνει ούτε ένα λαμπερό ίχνος στον ουρανό, ούτε μια έκρηξη. Ωστόσο, η εταιρεία CILAS που ανέπτυξε το σύστημα ελπίζει ότι απέδειξε την αποτελεσματικότητά της.

Την περασμένη Τετάρτη, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων παρευρέθη στη Biscarosse, στο πεδίο “δοκιμής πυραύλων” της DGA, για την πρώτη δοκιμή καταστροφής αεροσκάφους εν πτήσει από τη “φωτιά” του λέιζερ. Μεταξύ των στρατών της Δύσης, μόνο οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει παρόμοιες δυνατότητες. Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα συνεχίζεται επίσης.

At least 600 French soldiers with coronavirus: Florence Parly - France News | DSRmedias.com

Η Φλοράνς Παρλύ 

Η κατάσταση επείγει. Η απειλή που αντιπροσωπεύουν τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, (UAV), μικρά αεροσκάφη που λειτουργούν εξ αποστάσεως ικανά να πραγματοποιούν αποστολές συλλογής πληροφοριών ή να μεταφέρουν όπλα, αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα. Οι τεχνολογίες εμπλοκής καθιστούν πλέον δυνατή την αναχαίτιση των οχημάτων. “Αλλά πιθανότατα στα επόμενα χρόνια, η αυξανόμενη ενίσχυση των drone θα μπορούσε να προχωρήσει σε τεχνολογίες ανάσχεσης της αναχαίτισης”, τόνισε η υπουργός. Η τεχνολογία λέιζερ πρέπει να επιτρέψει την αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης.

Το HELMA-T αποτελείται από ένα μικρό ραντάρ για την ανίχνευση UAV έως 3 χιλιόμετρα, ένα σύστημα κατάδειξης για να ακολουθεί τον στόχο και λέιζερ για να τον εξουδετερώσει. Μπορεί “είτε να ‘κάψει’ το drone είτε να το εκθαμβώσει με ριπή ακριβείας.” Με εμβέλεια ενός χιλιομέτρου, το λέιζερ έχει ισχύ 2 KWatt.  Χρειάζεται λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα για να καταστρέψει τον στόχο του.

Παρακολουθείστε το βίντεο, (Πηγή: Le Parisien) 

Μετά την επίδειξη της Τετάρτης, θα συνεχιστούν οι εργασίες για τη βελτίωση του όπλου. Πριν χρησιμοποιηθεί, το λέιζερ πρέπει, ωστόσο, να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας. Σε περίπτωση ελαφριάς διάθλασης, ενδέχεται να τραυματιστεί ο αμφιβληστροειδής του ματιού, στην περιοχή λήψης.

Το λέιζερ δεν θα αποτελέσει το μοναδικό όπλο ενάντια στα drone. Ο στρατός σκέφτεται για μη επανδρωμένα αναχαιτιστικά ή κατευθυνόμενα ηλεκτρομαγνητικά όπλα ενέργειας. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προκήρυξε πρόσκληση υποβολής προσφορών, το PARAD, “για την ολοκλήρωση κατασκευής συστημάτων αντι-drone”. Η αγορά αναμένεται να ενημερωθεί στις αρχές του επόμενου έτους για παράδοση τέτοιων συστημάτων στα τέλη του 2022, δύο χρόνια δηλαδή πριν αποδεχθεί πλήρως το όπλο λέιζερ.

Πηγή: Le Figaro

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares