Τετάρτη , 3 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Γαλλία: Ο πολιτικός κόσμος διχασμένος απέναντι στον επερχόμενο εγκλεισμό (lockdown) ενώ ανησυχεί για τις αντιδράσεις

Στην Γαλλία, όσο κυκλοφορεί η φήμη για την πιθανότητα να υπάρξει και τρίτος εγκλεισμός (lockdown), τόσο υπάρχουν διαψεύσεις και αποσιωπήσεις από την πλευρά των πολιτικά υπευθύνων, ενώ την ίδια στιγμή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδύεται ήδη ένα άρωμα “ανυπακοής”.

Η κοινή γνώμη εκφράζει την άρνησή της στον εγκλεισμό κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Αυτή η άρνηση έχει πολιτική χροιά, η οποία σύμφωνα με κάποιους, βρίσκεται μερικές φορές κοντά στις απόψεις της άκρας δεξιάς. Από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μέχρι το Σάββατο 23 Ιανουαρίου το hashtag #Jenemereconfineraipas, (δεν θα περιοριστώ και πάλι μέσα στο σπίτι), έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα στο Twitter. To συγκεκριμένο hashtag ακολουθείται από πρόσκληση έτσι ώστε η 1η Φεβρουαρίου να μεταβληθεί σε μέρα “ανυπακοής” των πολιτών. Κυριαρχούν τα συνθήματα “Ανοίξτε τα πάλι όλα” και “Όλοι στο εστιατόριο”.

Coronavirus : "Les Français se sont bien comportés pendant les fêtes",  salue Jean Castex

O πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ 

Το κλίμα, με τους πολίτες να αψηφούν τα μέτρα, γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό επειδή απηχεί τις διαμαρτυρίες κατά του εγκλεισμού που προκάλεσαν λεηλασίες, πυρκαγιές και συμπλοκές, την Κυριακή, στην Ολλανδία. Στον περίγυρο του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αύξηση της έντασης μετά και την εκτεταμένη χρήση του hashtag #Jenemereconfineraipas. Ωστόσο, προσθέτουν ότι “το Twitter δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού”. Η λήψη απόφασης από την κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλα στοιχεία, την αποδοχή, το ηθικό των Γάλλων, αρκετές παραμέτρους που θα “ενσωματωθούν πραγματικά στις αποφάσεις”, διαβεβαιώνουν.

Στο πολιτικό στρατόπεδο, όμως, η προσπάθεια προσεταιρισμού των αντιτιθέμενων στον εγκλεισμό έχει ξεκινήσει. Καθώς δεν υπάρχει ανακοίνωση της εκτελεστικής εξουσίας, με την οποία να επιβεβαιώνεται ότι “όλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι”, ορισμένοι κινούν τα πιόνια τους ενώ άλλοι παραμένουν προσεκτικοί.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares