Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Γαλλία – Μαρόκο: Δρακόντεια μέτρα στο Παρίσι ενόψει του ημιτελικού του Μουντιάλ 2022

Γαλλία και Μαρόκο θα κοντραριστούν απόψε (14.12 / 21:00 / Newsit.gr, ANT1) για μια θέση στον τελικό του Μουντιάλ 2022 και στο Παρίσι έχει σημάνει… συναγερμός!

Περίπου 10.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι και στη γύρω περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, θα κινητοποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης (14/12) για να επιβλέπουν τους πανηγυρισμούς στο περιθώριο του ημιτελικού Γαλλία – Μαρόκο για το Μουντιάλ 2022, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (13/12) ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, Ζεράλντ Νταρμανάν.

«Θα βγουν στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί. Πέντε χιλιάδες στην περιοχή του Παρισιού, και ιδιαίτερα γύρω από τα Ηλύσια Πεδία και άλλοι τόσοι έξω από την πρωτεύουσα», δήλωσε ο Νταρμανάν στο κοινοβούλιο.

Διευκρίνισε ότι η κυκλοφορία δεν θα κλείσει στα Ηλύσια Πεδία, σε αντίθεση με την επιθυμία του δημάρχου του Παρισιού, όπου βρίσκεται η διάσημη λεωφόρος.

Από το περιβάλλον του υπουργού διευκρινίστηκε ότι «2.200 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο Παρίσι», την ώρα που το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν 1.500 μετά την πρόκριση των Μαρόκου και Γαλλίας στους ημιτελικούς του Μουντιάλ.

Γαλλία – Μαρόκο: «Απόψε αγαπιόμαστε, αλλά την Τετάρτη θα χωρίσουμε» δήλωσαν οι οπαδοί ενόψει του ημιτελικού του Μουντιάλ 2022

 

Πριν από τη συνάντηση, ζητήθηκε επίσης από τους νομάρχες (σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) να οργανώσουν «επιχειρήσεις επίσκεψης στους κοινόχρηστους χώρους (στέγες κτιρίων, αίθουσες απορριμμάτων που πιθανόν να κρύβουν πυροτεχνήματα, κροτίδες ή επικίνδυνα αντικείμενα), ειδικά σε γειτονιές που έχουν βιώσει στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά».

Παράλληλα, οι νομάρχες θα πρέπει να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των σκουπιδιών, των οικοδομικών φραγμών ή οποιουδήποτε άλλου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, στις περιοχές που θεωρούνται ως οι πιθανότερες να συγκεντρώσουν μεγάλα πλήθη μετά τον αγώνα.

Το περασμένο Σάββατο, στο Παρίσι, 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία για να γιορτάσουν την πρόκριση του Μαρόκου και μετά της Γαλλίας. Είχαν γίνει 100 συλλήψεις «εκ των οποίων τα 3/4 ήταν Γάλλοι», υποστήριξε ο Νταρμανάν, ενώ σε εθνικό επίπεδο καταγράφηκαν 170 προσαγωγές.

Συνολικά, σχεδόν 54.000 Γάλλοι είναι εγκατεστημένοι στο βασίλειο του Μαρόκου κι από την άλλη, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Μαροκινοί ζουν στη Γαλλία.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/newsit.gr

Shares