Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Η ενεργειακή κρίση πλήττει (και) τα χιονοδρομικά κέντρα στις Γαλλικές Άλπεις

Οι δεινοί σκιέρ που ετοιμάζονται να επισκεφθούν τις Γαλλικές Άλπεις θα πρέπει να ξέρουν ότι, τα λιφτ του σκι θα κινούνται με μικρότερη ταχύτητα και το τεχνητό χιόνι θα είναι λιγότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, ως συνέπεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο «Chamonix» ήδη έχει δεσμευτεί ότι θα «κόψει» ταχύτητα στα τελεφερίκ και τα λιφτ σε περιόδους με λιγότερη κίνηση. Την ίδια ώρα, το χιονοδρομικό κέντρο «Val Thorens» αποφάσισε να μειώσει την θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις και να περιορίσει τη χρήση τεχνητού χιονιού.

«Ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των Chamonix και Val Thorens, έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την παραγωγή τεχνητού χιονιού και να μειώσουν τη θέρμανση εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων», δηλώνουν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Οι διαχειριστές των χιονοδρομικών κέντρων στις γαλλικές Άλπεις προσπαθούν να βρουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας. Περίπου τα μισά θέρετρα να προετοιμάζονται επίσης για τρεις έως έξι φορές υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Chamonix, κοντά στην Ελβετία, αν δεν υπάρχουν πολλοί σκιέρ, τα λιφτ του σκι και τα τελεφερίκ θα κινούνται κατά 10% πιο αργά. Και αν το χιονοδρομικό κέντρο λάβει ειδοποίηση ότι τα τροφοδοτικά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, τότε θα επιβραδύνει τους ανελκυστήρες κατά 30%.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Val Thorens, το προσωπικό συντήρησης και του εστιατορίου θα έχει στη διάθεσή του περίπου 10 λεπτά – αντί μιας ώρας – για να μεταφερθεί στον χώρο εργασίας του προτού ανοίξουν οι πίστες. «Αυτά τα μέτρα «θα είναι αόρατα και ανώδυνα για τους πελάτες μας. Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας δεν θα αισθανθούν τον αντίκτυπο των περικοπών ενέργειας», υπογραμμίζει ο Μπενζαμίν Μπλαν, διευθυντής στο κέντρο «Les 3 Vallees».

«Τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας αναγκάστηκαν φέτος να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαιά τους αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Αναμένουν επίσης ότι οι ετήσιες δαπάνες τους θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν το 2023», επισημαίνει ο Αλεξάντρ Μολάν, πρόεδρος της ένωσης χιονοδρομικών κέντρων της Γαλλίας.

Για παράδειγμα, ο λογαριασμός ενέργειας για τα χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται ο Μολάν στον τομέα Sybelles, στη Σαβοΐα, αναμένεται να αγγίξει τα 1,6 εκατ. ευρώ το 2023, από 400.000 ευρώ που ήταν το 2020. Επιπλέον, «Οι τιμές των εισιτηρίων στα λιφτ και τα τελεφερίκ θα αυξηθούν κατά περίπου 5%, αλλά δεν θα καλύψουν όλα τα υψηλά λειτουργικά έξοδα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το χιονοδρομικό κέντρο Val Thorens κατάφερε να συνάψει συμβόλαιο με την γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF πριν την ενεργειακή κρίση για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Αλλά τώρα πρέπει να βρει μια λύση για την επόμενη σεζόν του σκι, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Είμαστε άνθρωποι του βουνού», υποστηρίζει ο Ζερόμ Γκρελέ, επικεφαλής του φορέα εκμετάλλευσης λιφτ του σκι στο Val Thorens «SETAM». «Το σύνθημά μας είναι ότι πάντα βγαίνουμε από τις δύσκολες καταστάσεις, και θα γίνει και αυτή τη φορά, γιατί θα προσαρμοστούμε», προσθέτει.

 

πρωτο θεμα

 

Shares