Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Γαλλία: Επανεξετάζει τον επαναπατρισμό 2 γυναικών που θεωρεί «μαχήτριες» του ISIS

Η Γαλλία θα πρέπει να επανεξετάσει τα αιτήματα επαναπατρισμού δύο Γαλλίδων που είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS μαζί με τους συντρόφους τους και γέννησαν εκεί – τελικά – τα παιδιά τους.

Η εντολή για τη Γαλλία δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επειδή έκρινε ότι η άρνηση της χώρας να επαναπατρίσει τις γυναίκες και τα παιδιά τους παραβιάζει τα δικαιώματα «εισόδου στο έδαφος της χώρας της οποίας είναι κάποιος υπήκοος», παρά το γεγονός ότι το Παρίσι τις θεωρεί «μαχήτριες» του ISIS.

Η διαδικασία ξεκίνησε καθώς οι γονείς των δύο γυναικών κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο μετά την άρνηση της Γαλλίας να επιτρέψει στις κόρες και στα εγγόνια τους να επιστρέψουν στη Γαλλία. Προς το παρόν κρατούνται σε στρατόπεδα της βορειοανατολικής Συρίας υπό κουρδικό έλεγχο.

Οι οικογένειες είχαν ισχυριστεί ότι η παρατεταμένη κράτησή τους στη Συρία εκθέτει τις γυναίκες και τα παιδιά τους σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και παραβιάζει το δικαίωμά τους στον σεβασμό της οικογενειακής ζωής.

Η Γαλλία αντιστέκεται επί σειρά ετών στις εκκλήσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επαναπατρίσει τις γυναίκες αυτές με το αιτιολογικό ότι τις θεωρεί «μαχήτριες» που θα πρέπει να δικαστούν εκεί όπου κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις συνθήκες διαβίωσης στα συριακά στρατόπεδα καθώς «δεν είναι στην δικαιοδοσία της».

Ο Νικολά Ερβιέ, νομικός στο Paris Institute of Political Studies, δήλωσε ότι η απόφαση δεν παρέχει γενικώς το δικαίωμα στον επαναπατρισμό καθώς «η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητά τους αυτή καθ’ αυτή».

Απαντώντας στην απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι η Γαλλία «δεν περίμενε την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου» για να προχωρήσει επισημαίνοντας τον επαναπατρισμό στις 16 Ιουλίου 16 γυναικών και 35 παιδιών, κάποια από αυτά ορφανά, με ναυλωμένες πτήσεις.

Η κίνηση αυτή δεν ακολούθησε την πολιτική της Γαλλίας για τον επαναπατρισμό παιδιών, κατά περίπτωση, στη Γαλλία χωρίς τις μητέρες τους.

πληροφορίες από newsit.gr

Shares