Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Γαλλία: Επαναπατρίστηκαν 35 παιδιά τζιχαντιστών και 16 μητέρες

syria_prosfyges

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της γαλλικής κυβέρνησης το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Γαλλία επαναπάτρισε 35 παιδιά που ζούσαν σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία


Η Γαλλία προχώρησε σήμερα στον επαναπατρισμό 35 ανηλίκων και 16 μητέρων από τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων στη Συρία. Μεταξύ αυτών είναι και η Εμιλί Κενίγκ, μια από τις γνωστότερες Γαλλίδες τζιχαντίστριες, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες πολλών οικογενειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι θα σταματήσει η «απάνθρωπη» πολιτική του επαναπατρισμού «κατά περίπτωση».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της γαλλικής κυβέρνησης το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Γαλλία επαναπάτρισε 35 παιδιά που ζούσαν σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία καθώς και 16 μητέρες.

Αυτός είναι ο πρώτος μαζικός επαναπατρισμός ανηλίκων και των μητέρων τους μετά τη διάλυση, το 2019, του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, όπου μεταξύ άλλων σχεδιάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στη Γαλλία. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική εισαγγελία (PNAT), από τους 35 ανήλικους οι 7 είναι ασυνόδευτα παιδιά. Όσο για τις 16 γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 39 ετών, οι τέσσερις είχαν ήδη συμφωνήσει τους τελευταίους μήνες να επιστρέψουν τα παιδιά τους στη Γαλλία και οι υπόλοιπες 12 γύρισαν στη χώρα συνοδευόμενες από τα παιδιά τους. Έχουν όλες τη γαλλική υπηκοότητα, εκτός από δύο, τα παιδιά των οποίων όμως είναι Γάλλοι υπήκοοι, διευκρίνισε η PNAT.

Μεταξύ αυτών είναι και η Εμιλί Κενίγκ, 37 ετών, από τη Βρετάνη. Η γυναίκα έφυγε στη Συρία το 2012 και πιστεύεται ότι στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κρτάτους. Στην Κενίγκ και τις άλλες γυναίκες για τις οποίες έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Οι υπόλοιπες θα τεθούν υπό προσωρινή κράτηση και θα οδηγηθούν ενώπιον εισαγγελέα που θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος τους.

Επισήμως, δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων αυτών από τα στρατόπεδα που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών ήρθαν χθες το πρωί στα στρατόπεδα του Ροχ, έχοντας καταλόγους και φωτογραφίες των οικογενειών που ήθελαν να επαναπατρίσουν», είπε ο θείος δύο παιδιών που παρέμειναν εκεί.

Από το 2016 είχαν επιστρέψει στη Γαλλία 126 ανήλικοι. Το 2019 σχεδόν επτά στους δέκα Γάλλους δήλωναν αντίθετοι με την επιστροφή των παιδιών των τζιχανιστών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Dentsu Consulting για λογαριασμό του France Info και της εφημερίδας Le Figaro.

Πητγή: Protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares