Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Δον Κιχώτης από «χρυσάφι» – Δύο αντίτυπα πουλήθηκαν 504.000 ευρώ

Στη Γαλλία δύο σπάνια βιβλία του «Δον Κιχώτη» πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ. Τα «μοναδικά» αντίτυπα βγήκαν σε δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο οίκος Sotheby’s.

Τα δύο ακριβοθώρητα αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» τα οποία πωλήθηκαν στο Παρίσι την Τετάρτη (14.12.2022), αγοράστηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από έναν Βολιβιανό διπλωμάτη. Ο Χόρχε Ορτίς Λινάρες, ένας παθιασμένος συλλέκτης, αναζητούσε για χρόνια την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Μιγκέλ δε Θερβάντες. Το 1930 πήγε στο Λονδίνο που τότε ήταν ίσως το σημαντικότερο διεθνές κέντρο αγοραπωλησίας παλαιών βιβλίων, όπως εξήγησε ο Εντ Μαγκς, βιβλιοπώλης και δισέγγονος του ιδρυτή του παλαιοβιβλιοπωλείου Maggs Bros.

Όταν επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο αυτό δεν βρήκε αυτό που γύρευε όμως άφησε τα στοιχεία του, για την περίπτωση που στο μέλλον του χαμογελούσε η τύχη. Τον κάλεσαν έξι χρόνια αργότερα: στις 21 Δεκεμβρίου 1936 αγόρασε τα δύο αντίτυπα, το Βιβλίο 1 έναντι 100 λιρών και το Βιβλίο 2 έναντι 750, όπως είπε η Αν Χέιλμπορν, η υπεύθυνη των βιβλίων και χειρογράφων του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Τα αντίτυπα αυτά είναι «μοναδικά» επειδή δέθηκαν τον 18ο αιώνα για λογαριασμό ενός Άγγλου συλλέκτη και είναι σπάνιο να βρεθεί ένας «Δον Κιχώτης» με τόσο παλαιά δεσίματα, εξήγησε.

Την Τετάρτη (14.12.2022), τα δύο «μοναδικά» αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ δε Θερβάντες πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, στη δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο Sotheby’s.

Η ταυτότητα του αγοραστή αυτών των σπάνιων έργων δεν αποκαλύφθηκε. Το ένα αντίτυπο ήταν η τρίτη έκδοση του Βιβλίου 1 που τυπώθηκε το 1608 και το άλλο η πρώτη έκδοση του Βιβλίου 2, του 1615.

Η ιστορία του φτωχού, αγαθού χωρικού που νομίζει ότι είναι ιππότης και περιπλανιέται για να σώσει την αγαπημένη του, με το ψωραλέο άλογό του και τον υπηρέτη του, τον Σάντσο Πάντσα, θεωρείται ως το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη έκδοσή του βιβλίου, το 1605.

newsit.gr

Shares