Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

G7 – Σολτς: «Το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά»

O Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται κοντά, καθώς η Ρωσία «συνεχίζει με αμετάβλητη βαρβαρότητα». Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου για τον επιτιθέμενο. Επανέλαβε δε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση που να μας επιτρέπει να προβλέψουμε το τέλος. Μπορεί κανείς να προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο Καγκελάριος μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άνω Βαυαρία.

Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι περισσότερο να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία, ώστε να καταστεί εφικτό το τέλος του πολέμου και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευσιν, εξήγησε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, όταν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αποδεχθεί ότι το σχέδιό του έχει αποτύχει». «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς για τον Πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Δημοσιονομική ενίσχυση 29 δισ. και ανθρωπιστική βοήθεια 2,8 δισ. στην Ουκρανία

Ακόμη, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι οι χώρες της G7 θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης της χώρας. Μεταξύ άλλων, το Κίεβο θα λάβει δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 29 δισ. ευρώ, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι οι χώρες της G7 θα διαθέσουν επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα και τον υποσιτισμό. Συνολικά, οι επτά χώρες θα διαθέσουν φέτος 13 δισ. για την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να εντοπιστούν οι παράνομες εξαγωγές.

Η G7 αποφάσισε επίσης, έπειτα από σχετική εισήγηση της προεδρεύουσας Γερμανίας, να συστήσει ένα είδος «Λέσχης για το Κλίμα», με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares