Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

G20: Πρώτη συμφωνία για το προσχέδιο, παρά τις διαφορές για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συμφωνήθηκε το προσχέδιο δήλωσης της G20 παρά τις διαφωνίες για τη Ρωσία. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη Μόσχα δεδομένης της εισβολής της στην Ουκρανία.


Η G20 συμφώνησε σε ένα προσχέδιο της Συνόδου, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, με τη διατύπωση να αναφέρεται στις διαφορές σχετικά με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το προσχέδιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους ηγέτες όταν συναντηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας από την Τρίτη.

Ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν μιλήσει νωρίτερα τη Δευτέρα για την προοπτική ενός ανακοινωθέντος που θα περιλαμβάνει διαφορετική γλώσσα σε ορισμένα σημεία όπου θα περιγραφόταν ο πόλεμος. Τρεις διπλωμάτες είπαν ότι αυτό όντως έδωσε μια διέξοδο στους Ινδονήσιους οικοδεσπότες.

Το έγγραφο παραπέμπει σε προηγούμενο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δήλωση αποδοκίμαζε την επιθετικότητα της Ρωσίας ενώ απαιτούσε να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, το προσχέδιο της G-20 σημειώνει διαφορές μεταξύ ορισμένων εθνών, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες θέσεις τους σχετικά με τη σύγκρουση. Κάποιος πρόσθεσε ότι το σχέδιο ήταν να αναφέρεται σκέτο ως «πόλεμος στην Ουκρανία» αντί για «πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Υπήρξε επίσης συμφωνία για τη γλώσσα που καταδικάζει κάθε απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, είπαν οι δύο διπλωμάτες, αναφερόμενοι στις προειδοποιήσεις της Μόσχας να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το έδαφος που έχει προσαρτήσει παράνομα στην Ουκρανία.

Μια συμφωνία για ένα κείμενο που θα παρουσιαστεί στους ηγέτες είναι μια ανακούφιση για τους οικοδεσπότες και τα έθνη υποστηρικτές που κατευθύνονται στην επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής την Τρίτη.

Στις συζητήσεις την παραμονή της συνάντησης κυριαρχούσαν διαφορές σχετικά με τον τρόπο χαρακτηρισμού των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα επιμένει να αποκαλεί την εισβολή της ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ είναι ποινικό αδίκημα να την χαρακτηρίσει κάποιος εντός των συνόρων ως «πόλεμο».

Αυτό είχε αυξήσει τον κίνδυνο να ολοκληρωθεί η G-20 για πρώτη φορά χωρίς κοινή δήλωση από όλα τα μέλη.

Οι διαιρέσεις που οδήγησαν στη σύνοδο κορυφής έχουν επισημάνει τα ρήγματα μεταξύ των πλουσιότερων μελών και εκείνων που έχουν υποστεί το κύριο βάρος της οικονομικής αναστάτωσης πρώτα από την πανδημία και τώρα την επισιτιστική και ενεργειακή ανασφάλεια που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Ορισμένα κράτη μέλη είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη γλώσσα που θεωρούσαν υπερβολικά επιθετική για τη Ρωσία. Ένας αξιωματούχος είχε αναφέρει στο Bloomberg την ανησυχία της Κίνας ότι η καταδίκη της Μόσχας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για ισχυρότερες δηλώσεις στο μέλλον σχετικά με τη συμπεριφορά του ίδιου του Πεκίνου προς την Ταϊβάν.

Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής αυτοπροσώπως, διάφορα σημεία της Συνόδου αποδεικνύονται επίσης «γρίφοι». Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο έστειλε ο Πούτιν στη θέση του, θα λάβει μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως η παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών.

Πηγή: Bloomberg

Shares