Πέμπτη , 18 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι για τις τιμές στην Ευρώπη

Στα 165 ευρώ έκλεισε χθες η μεγαβατώρα εν μέσω ρωσικών παιχνιδιών και νέου προβλήματος στη Νορβηγία

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών, με τους εμπόρους να σταθμίζουν τις προσπάθειες της Γερμανίας να τερματίσει την πίεση του εφοδιασμού και τις απεργίες στη Νορβηγία να απειλούν τις προμήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν άνοδο 1,3% στα 165,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού νωρίτερα ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε 2,9%.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση εδώ και δεκαετίες, με τη Ρωσία – τον κύριο προμηθευτή της- να περιορίζει τις αποστολές καθώς εντείνονται οι εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αγωνίζονται να γεμίσουν χώρους αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα, ενώ αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από την Ασία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

 

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας έσπευσε χθες να εφαρμόσει νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διασώσει τις ταλαιπωρημένες ενεργειακές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διαρροή της κρίσης εφοδιασμού στην ευρύτερη οικονομία. Η Uniper SE πρόκειται να είναι η πρώτη που θα λάβει κυβερνητική υποστήριξη, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να λέει ότι η Γερμανία «ακονίζει τα εργαλεία μας» για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η νομοθεσία, η οποία πηγαίνει στο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη μετακύλιση μέρους του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, αν και δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για την πιθανότητα περισσότερων περιορισμών από τη Ρωσία εάν ο αγωγός Nord Stream δεν επιστρέψει πλήρως σε λειτουργία μετά την προγραμματισμένη συντήρηση αυτόν τον μήνα. Προς το παρόν, οι αποστολές μέσω συνδέσμου είναι περίπου στο 40% της χωρητικότητας.

Η Goldman Sachs Inc. δήλωσε ότι δεν βλέπει πλέον την πλήρη αποκατάσταση των ροών ως το πιο πιθανό σενάριο, μετά τις εργασίες στον αγωγό από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη για το επόμενο έτος.

Πρόβλημα και με τη Νορβηγία
Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης στενά τις εξαγωγές από τη Νορβηγία, όπου οι απεργίες που προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα απειλούν να μειώσουν την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η παραγωγή σε τρία πεδία άρχισε να κλείνει χθες Τρίτη καθώς ξεκίνησε η εργατική κινητοποίηση, με δύο ακόμη διακοπές να προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες εάν δεν βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση με επίκεντρο μισθολογικά αιτήματα.

Οι παραγγελίες αποστολής που δημοσιεύθηκαν από τον πάροχο δικτύου της Νορβηγίας έδειξαν ότι οι ροές είχαν αλλάξει ελάχιστα μέχρι και χθες. Περαιτέρω κλιμάκωση της απεργίας που έχει οριστεί για τις 9 Ιουλίου θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία κατά 56%, ανέφερε σε δήλωση η Norwegian Oil & Gas.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares