Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Φυσικό Αεριο – Στο κόκκινο η αγωνία για το θρίλερ

Κορυφώνεται η αγωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη στο θρίλερ του φυσικού αερίου καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία ορόσημο της 21ης Ιουλίου, όταν και θα φανούν στην πράξη οι προθέσεις της Ρωσίας για τη συνέχιση ή όχι της προμήθειας προς την Ευρώπη.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τότε, ως γνωστόν, λήγει η προθεσμία συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 και θα πρέπει η Ρωσία να επανεκκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις της Gazprom, η οποία δήλωσε ότι δεν εγγυάται για την επανέναρξη των ροών αερίου σε περίπτωση που δεν επιστραφεί η περίφημη τουρμπίνα που είχε αποσταλεί για επισκευή στον Καναδά, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι τελικά θα πράξει η Μόσχα.

Συναγερμός

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όπως φάνηκε και στη διάρκεια της τελευταίας έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτή τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία και επάρκεια στη χώρα μας, ακόμη και στην ακραία περίπτωση της διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

“Προετοιμαζόμαστε από καιρό και λαμβάνουμε κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά στελέχη. Όπως διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά, η χώρα μας βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον… συναγερμό, πάντως, να παραμένει σε… βαθύ κόκκινο και να απαιτεί συνεχή εγρήγορση.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας:

– Η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

– Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται, επίσης, η προμήθεια περισσότερου αερίου με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

– Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η χρήση περισσότερου diesel και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

b91868b8d71b479d9b16b53c324af2ab

Φουλ οι λιγνίτες

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθησαν καθοριστικές αποφάσεις και για το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε, θα διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι συνέπειες της κρίσης σε περίπτωση πιθανής διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η λιγνιτική παραγωγή από 5TWh θα αυξηθεί στις 10TWh και θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ προχωρά σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ορυχείων. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις και παρεμβάσεις ακόμη και για τα ιδιωτικά ορυχεία της Αχλάδας και της Βεύης.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής στην τρέχουσα συγκυρία είναι άκρως συμφέρουσα καθώς οδηγεί σε περιορισμό των εισαγωγών ακριβού φυσικού αερίου και άρα βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

europe euro europi energeia energy

Ευρωπαϊκό σχέδιο

Την ίδια στιγμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη μια σειρά από μέτρα όπως αναστολή της απόσυρσης λιγνιτικών και πυρηνικών μονάδων, εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας για τη βιομηχανία και καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για τις δυνατότητες εξοικονόμησης φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη όσον αφορά στο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ε.Ε., που θα δημοσιοποιηθεί επισήμως στις 20 Ιουλίου, η μείωση της ζήτησης θα πρέπει να αναμένεται όσο το δυνατόν περισσότερο και οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στους τομείς όπου οι μειώσεις θα είναι λιγότερο δαπανηρές και ευκολότερες. Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει αέριο, ακόμη και εάν ανήκει σε προστατευμένους τομείς, όπως νοικοκυριά ή κτίρια που λειτουργούν από δημόσιες αρχές, βιομηχανίες που έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και επίσης ανάλογα με την περίπτωση του κάθε κράτους ο τομέας του ηλεκτρισμού.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει μέτρα που βασίζονται στην αγορά δημοπρασίες ή διαγωνισμούς που θα καλούν τους καταναλωτές να προσφέρουν μείωση της ζήτησης με αντάλλαγμα αποζημίωση.

Επίσης, τα κράτη μέλη καλούνται να ενθαρρύνουν μέτρα αλλαγής καυσίμου τόσο στη βιομηχανία όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή. Υπάρχουν πολλές επιλογές μέτρων για τα κράτη μέλη όπως:

– Αλλαγή καυσίμου από βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγούς περιλαμβανομένης της αλλαγής σε βιομάζα, βιομεθάνιο, φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ.

– Χρήση οξυγόνου αντί φυσικού αερίου για συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που θα αντικαθιστά το φυσικό αέριο.

– Υποχρέωση για τις μονάδες θερμικής ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να υποστηριχθούν από diesel να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να έχουν απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων όταν θα χρειαστεί να αλλάξουν σε diesel για τουλάχιστον 5 ημέρες.

– Αναβολή του κλεισίματος των πυρηνικών μονάδων όπου αυτό είναι εφικτό και χρήση των πυρηνικών όπου αυτό αποτελεί επιλογή.

– Αναβολή της μετατροπής των συνδυασμένων ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού σε μονάδες φυσικού αερίου και προσωρινή χρήση των βαρέων καυσίμων ή του άνθρακα για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τομέων που είναι κρίσιμοι ή στρατηγικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές κοινωνικές ανάγκες.

Shares