Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Φυσικό αέριο: Αυξάνεται στην ΕΕ η στήριξη στην πρόταση της Ιταλίας για την επιβολή πλαφόν

 

Η επιβολή πλαφόν «φαίνεται να είναι η μοναδική βιώσιμη λύση», είπε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επισημαίνοντας ότι με μια τέτοια κίνηση θα αποφευχθεί ο κίνδυνος «κάποιος, ξυπνώντας ένα πρωί, να ανακοίνώσει ένα τρελό επίπεδο τιμών στο φυσικό αέριο»

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο που έχει υποβάλει η Ιταλία, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κράτη – μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι αυτή είναι η μοναδική λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κόστους, που αυξάνεται διαρκώς.

Τα παραπάνω δήλωσε την Τρίτη (21.6.2022) ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσιγκολάνι.

Η Ιταλία είχε προτείνει στα κράτη – μέλη της ΕΕ να θέσουν πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, προκειμένου να ενισχύσουν τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά αντιμετώπισαν την πρόταση με σκεπτικισμό.

«Οι τιμές στο φυσικό αέριο δεν αυξάνονται από κάποια φυσική αιτία», δήλωσε ο Τσινγκολάνι σε συνέδριο στη Ρώμη. «Οι τιμές αυξάνονται μόνο και μόνο επειδή κάποιος, κάπου, από ένα πληκτρολόγιο, έχει αποφασίσει να τις αυξήσει».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία συνέβαλε στην αύξηση των τιμών τις τελευταίες ημέρες, με τις αποστολές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream να συρρικνώνονται περίπου στο 40% της χωρητικότητας.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς αυξήθηκαν περίπου 4% από την Παρασκευή και διαπραγματεύονται τουλάχιστον σε τετραπλάσιο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η επιβολή πλαφόν «φαίνεται να είναι η μοναδική βιώσιμη λύση», είπε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επισημαίνοντας ότι με μια τέτοια κίνηση θα αποφευχθεί ο κίνδυνος «κάποιος, ξυπνώντας ένα πρωί, να ανακοίνώσει ένα τρελό επίπεδο τιμών στο φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας, επιπλέον μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια με καύση φυσικού αερίου από τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα.

«Μια απόφαση για προσωρινή αύξηση της παραγωγής άνθρακα από τις υπάρχουσες μονάδες δεν θα επηρεάσει τους στόχους της Ιταλίας για τις εκπομπές άνθρακα και επιπλέον θα επιτρέψει έναν φθηνότερο τρόπο ενίσχυσης των ενεργειακών αποθεμάτων», είπε ο Cingolani.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά και εκείνη της Ολλανδίας έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο για επαναφορά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares