Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Φυλάκιση 9 ετών σε δημοσιογράφο για διάδοση ψευδών ειδήσεων

Η εισαγγελία ζήτησε την επιβολή ποινής εννέα χρόνων φυλάκισης στη δημοσιογράφο του RusNews Μαρία Πανομαρένκο, η οποία κατηγορείται για “διάδοση ψευδών ειδήσεων” για τον ρωσικό στρατό, μεταδίδει ο ιστότοπος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info ο οποίος στη Ρωσία έχει ανακηρυχθεί “ξένος πράκτορας”.

Η δημοσιογράφος Μαρία Πανομαρένκο από το Μπαρναούλ κατηγορείται ότι δημοσίευσε “ψευδείς ειδήσεις” για τον ρωσικό στρατό στο κανάλι Tsenzoura-net (“όχι στην λογοκρισία”) και συγκεκριμένα επειδή έκανε μια ανάρτηση στην οποία έγραφε ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι στο θέατρο της Μαριούπολης.

Η Πανομαρένκο οδηγήθηκε στην απομόνωση τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στα τέλη Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι η Πανομαρένκο οδηγήθηκε εκ νέου στην απομόνωση. Αυτό έγινε επειδή όπως έγραψε ο ιστότοπος 7Χ7 η δημοσιογράφος διαπληκτίσθηκε με τον πρώην σύζυγό της, στο διαμέρισμα του οποίου ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Επειδή πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει το περιστατικό θεωρήθηκε ότι παραβίασε τον κατ’ οίκον περιορισμό. Σε αντίθεση με εκείνη ο πρώην σύζυγός της, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Το καθεστώς θα καταρρεύσει πριν την αποφυλάκιση μου υπό όρους”, σχολίασε η Πανομαρένκο την ποινή που ζήτησε η εισαγγελία να της επιβληθεί.

Μέχρι σήμερα η πιο σκληρή ποινή με βάση το άρθρο περί διάδοσης “ψευδών ειδήσεων” έχει επιβληθεί στον βουλευτή της Μόσχας Ιλιά Γιάσιν, 8 έτη και έξι μήνες. Σε εννέα χρόνια φυλάκιση ερήμην έχει καταδικαστεί η μπλόγκερ Βερόνικα Μπελοτσερκοβέτσκαγια που ζει στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Shares