Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023

Φοβήθηκε τις 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ένα βήμα πιο κοντά στις 1.350 μονάδες βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και κράτησε χαμηλά τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, βρήκε τα στηρίγματα για να ξεπεράσει τη διήμερη συσσώρευση και να κινηθεί υψηλότερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,64% στις 1.345,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.340,67 μονάδων (+0,20%) και 1.349,67 μονάδων (+0,92%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4. τεμάχια αξίας 4,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,59% στις 3.262,29 μονάδες, ενώ στο +1,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.212,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 1.106,23 μονάδες.

Φοβήθηκε τις 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο

Έβαλαν στοπ στις ανοδικές διαθέσεις οι πωλητές

Μετά από ένα διήμερο σταθεροποίησης, η αγορά βρήκε σημαντικές στηρίξεις στους τίτλους του ομίλου Βιοχάλκο, την Aegean και των τραπεζών, για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, οι ήπιες πιέσεις σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Coca Cola και η Jumbo συγκράτησαν την άνοδο και την κατάκτηση του επόμενου σκαλοπατιού στις 1.350 μονάδες, ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος διαπέρασε το κρίσιμο επίπεδο των 1.100 μονάδων, το οποίο και ανοίγει πλέον το πεδίο για υψηλότερα επίπεδα. H ζώνη των 1.300 με 1.325 μονάδων ή, δηλαδή, ένα +20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών, θα είναι ο επόμενος στόχος για έναν κλάδο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα, με αφορμή τη σεναριολογία για την αποεπένδυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως, μετά από ένα καλό πρώτο μισό του Ιουλίου, το ΧΑ έχει κατεβάσει ταχύτητες, τόσο στην ανοδική του κίνηση όσο και στη συναλλακτική του δραστηριότητα. Η πλάγια γραμμή ωστόσο έχει μια ελαφρά κλίση προς τα πάνω, δίνοντας τα περιθώρια σε μικρότερους τίτλους να συμμετέχουν στο ράλι ανόδου της αγοράς, χωρίς οι διορθωτικές κινήσεις να επιδρούν καταλυτικά στην τάση της αγοράς.

Στη μεγάλη εικόνα η αγορά έχει καταφέρει να διαχειριστεί τις διορθωτικές κινήσεις αποτελεσματικά, εντούτοις το ύψος του τζίρου φαίνεται ότι δείχνει τις προθέσεις των αγοραστών για την επόμενη ημέρα. Μέχρι τώρα, οι πτωτικές συνεδριάσεις ήταν αυτές που κατέβαζαν τη συναλλακτική δραστηριότητα, με τις ανοδικές να δείχνουν τη δυναμική των αγοραστών. Οδεύοντας όμως σταδιακά προς την καρδιά του θέρους, οι αγοραστές γίνονται πιο επιλεκτικοί ή απλώς έχουν αναβάλει τις εντολές τους για αργότερα στα τέλη του Αυγούστου (όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τους καλοκαιρινούς τζίρους).

Βέβαια, ουδείς θέλει να είναι έξω από την αγορά ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, όταν και θα έχουμε την πρώτη μετεκλογική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope. Ο οίκος βέβαια δεν είναι στη λίστα των “αναγνωρισμένων” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αξιολογήσεις του να έχουν μικρή βαρύτητα για τους θεσμικούς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη με την ένταξη του μέσα στους επόμενους μήνες, καθιστώντας μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας κρίσιμη από τη μεριά του.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με άλμα 5,12%, με τις Cenergy, Aegean, Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Εθνική, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Autohellas, Quest και Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η Jumbo έχασε 1,42%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares