Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“Φούσκα” στην Κίνα – Η κεντρική τράπεζα απέσυρε 12 δισ. δολ. από το τραπεζικό σύστημα

Ανησυχία στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχει προκαλέσει η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC) να αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα, προειδοποιώντας ότι δημιουργεί “φούσκα” στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Η PBOC απέσυρε 12 δισ. δολάρια μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς την Τρίτη. Η απόφαση είναι μάλλον ασυνήθιστη, ειδικά λίγες εβδομάδες πριν την κινεζική πρωτοχρονιά, η οποία το 2021 “πέφτει” στα μέσα Φεβρουαρίου,  καθώς οι πολίτες συνήθως χρειάζονται μεγαλύτερη ρευστότητα για τα ταξίδια των εορτών και τις αγορές δώρων. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με τα όσα ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα, όταν και διέψευδαν ότι θα υπάρξει σύσφιγξη στο πεδίο της ρευστότητας πριν τις γιορτές, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Μολονότι η απόσυρση κεφαλαίων νωρίτερα σήμερα δεν είναι μεγάλου όγκου σε σχέση με την κινεζική οικονομία, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι το Πεκίνο αρχίζει να ανησυχεί από το πόσο η φτηνή και “ατελείωτη” ρευστότητα οδηγεί τις αγορές σε ανοδικό “ξεχείλωμα” άνευ ορίων. Ο σύμβουλος της PBOC, Ma Jun, ανέφερε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κίνδυνος για φούσκες σε συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία – τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ακινήτων – παραμένει εάν η Κίνα δεν εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη διαχείριση του πληθωρισμού.

Η αντίδραση ήταν εξαιρετικά “βίαιη”, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου funds της ηπειρωτικής Κίνας συνέβαλαν μέχρι τώρα σε ένα πρωτοφανές ράλι.  Από την αρχή του έτους μέχρι τη Δευτέρα, επενδυτές από την ηπειρωτική Κίνα είχαν αγοράσει μετοχές συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (32 δισ. δολ. ΗΠΑ), περίπου το 40% του συνόλου των αγορών του 2020 και συνέχιζαν τις αγορές τους και στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.  Ο Hang Seng έκανε αρνητική στροφή, υποχωρώντας κατά 2,6% από το υψηλό δύο και πλέον ετών στο οποίο είχε φθάσει, με τη μετοχή της Hong Kong Exchanges & Clearing να “χάνει” 7,2% και εκείνη της Tencent 6,3%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, το διατραπεζικό κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε κατά 36 μονάδες βάσης στο 2,78%, σε υψηλό ενός έτους.

“Η PBOC επιθυμεί να βγάλει τους επενδυτές από την ευφορία στην οποία τους οδήγησε η αφειδώλευτη ρευστότητα του Δεκεμβρίου”, σημειώνει ο Xing Zhaopeng, οικονομολόγος στην Australia & New Zealand Banking Group. “Η PBOC δεν είναι πιθανό να χαλαρώσει τα “λουριά” αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα περιορίσει εξαιρετικά τη ρευστότητα από μήνα σε μήνα”.

Ο διοικητής της PBOC, Yi Gang, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη θωρακίζοντας ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Shares