Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Φουλ της γκάφας» για τον Μπάιντεν, μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές

Απανωτές είναι οι λεκτικές γκάφες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγες πριν μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Χθες, σε ομιλία του στη Φλόριντα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου είπε λανθασμένα ότι ο εκλιπών γιος του, Μπο, έχασε τη ζωή του ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ. Αυτό το είπε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, ο γιος του είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

 

Eπιπλέον, ο 79χρονος Μπάιντεν, αναφερόμενος στο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς την αποκάλεσε «γερουσιαστή» ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι συνάντησε κατ΄ιδίαν τον «εφευρέτη» της ινσουλίνης. Πρόκειται για την ορμόνη που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και ανακαλύφθηκε το 1921 για την αντιμετώπιση των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2.

 

Oι Καναδοί γιατροί Frederick Banting και Charles Best ήταν αυτοί που απομόνωσαν επιτυχώς την ινσουλίνη τον Ιούλιο του 1921.

Ο Μπάντινγκ άφησε την τελευταία του πνοή το 1941, προτού δηλαδή γεννηθεί ο Μπάιντεν.

Ο Μπεστ πέθανε το 1978, πέντε χρόνια μετά την εκλογή του Μπάιντεν στην αμερικανική Γερουσία, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής η συνάντησή τους.

Χθες , ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στη Φλόριντα , στην αποκορύφωση της προεκλογικής μάχης με τους Ρεπουμπλικάνους , μόλις μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στον κόσμο». Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αναμένεται ότι θα υπερβεί το 8,3% , οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι βαθύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 

Εκτός από τον πληθωρισμό, ο Μπάιντεν μίλησε την ιατρική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση στη Νότια Φλόριντα όταν για πρώτη φορά μπέρδεψε τον πόλεμο στο Ιράκ με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά είπε ότι σκεφτόταν την προηγούμενη σύγκρουση λόγω του γιου του.

«Μιλούν για τον πληθωρισμό… ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή λόγω ενός πολέμου στο Ιράκ και των επιπτώσεων στο πετρέλαιο και αυτού που κάνει η Ρωσία… με συγχωρείτε, τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος σε μία προσπάθεια να τα …μπαλώσει.

«Σκέφτομαι το Ιράκ γιατί εκεί πέθανε ο γιος μου», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

 

Ο γιος του Μπάιντεν, Μπο, πέθανε σε ηλικία 46 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου τον Μάιο του 2015 στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed στο Μέριλαντ.

Επέστρεψε από μια ετήσια αποστολή στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2009, όπου υπηρέτησε ως στρατιωτικός δικηγόρος σε ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς του Ντέλαγουερ.

Λίγα λεπτά μετά την ανακριβή δήλωσή του για τον Μπο, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε ξανά στον θάνατο του γιου του ενώ συζητούσε για την τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος είπε σωστά την αιτία του θανάτου του γιου του.

«Ο γιος μου, που πέθανε από γλοιοβλάστωμα σταδίου 4, το κόστος αυτών των φαρμάκων ήταν τεράστιο», είπε ο Μπάιντεν.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέπεσε ακριβώς στο ίδιο λεκτικό ατόπημα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Κολοράντο, λέγοντας στο πλήθος ότι ο Μπο «έχασε τη ζωή του στο Ιράκ».

 

Ο Μπάιντεν έχει στοχοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για δημόσιες ανακρίβειες, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, σε μια αποκαλυπτική γκάφα, ο Μπάιντεν προσπάθησε να αναγνωρίσει την αείμνηστη βουλευτή Τζάκι Βαλόρσκι σε μια εκδήλωση, ξεχνώντας ότι είχε πεθάνει στις αρχές του έτους αν και είχε συλλυπηθεί τους οικείους της για τον θάνατό της.

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κοινοτικό κέντρο του Hallandale Beach και ήταν η πρώτη από τις τρεις στις οποίες πρόκειται να δώσει το παρών ο Μπάιντεν.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης τους ψηφοφόρους της Φλόριντα ότι η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare θα μπορούσαν να καταργηθούν από τους Ρεπουμπλικάνους εάν πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

«Πληρώσατε στην Κοινωνική Ασφάλιση όλη σας τη ζωή, την κερδίσατε, τώρα αυτοί οι τύποι θέλουν να την αφαιρέσουν», είπε ο Μπάιντεν, περιγράφοντας τα προγράμματα ως «υπό πολιορκία» από τους Ρεπουμπλικάνους . «Ποιοι στο διάολο νομίζουν ότι είναι;» διερωτήθηκε κάποια στιγμή ο πρόεδρος.

Πριν τρείς ημέρες, ο Τζο Μπάιντεν έκανε άλλη μια γκάφα σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια, ισχυριζόμενος ότι είχε επισκεφθεί «54 πολιτείες των ΗΠΑ» – ενώ όπως είναι γνωστό, υπάρχουν μόλις 50.

 

πρωτο θεμα

 

 

Shares