Παρασκευή , 24 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Φωτιές: Μαίνεται το μέτωπο στην Άνδρο

Πάνω από 120 τα ενεργά μέτωπα σε όλη τη χώρα. Σε εξέλιξη μεγάλη μάχη στην Άνδρο για να περιοριστεί η πυρκαγιά που καίει από το πρωί. Υψηλός ο κίνδυνος και για την Κυριακή λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην Άνδρο, όπου η φωτιά καίει από το πρωί, αλλά και στις περιοχές όπου δίνονται διαρκώς μάχες με τις αναζωπυρώσεις, έχει πέσει όλο το βάρος του πυροσβεστικού σώματος για ακόμα μία δύσκολη νύκτα αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 75 δασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή την ώρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης καλούνται να αντιμετωπίσουν 122 ενεργά μέτωπα σε όλη την επικράτεια.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη εμπρηστών. Μάλιστα, η πυροσβεστική προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τη φωτιά στην Πάρνηθα. «Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο που επικαλείται «στοιχεία» αξιωματικών της πυροσβεστικής βάσει των οποίων η φωτιά στην Πάρνηθα πλησίον της Μονής Κλειστών σχετίζεται με πυλώνα υπερυψηλής τάσης, διευκρινίζεται ότι η προανακριτική διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμών.

Την ίδια ώρα, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία (3) μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου Άνδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά (7) οχήματα συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) πυροσβεστών με δύο (2) οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, ένα (1) ελικόπτερο και δύο (2) αεροσκάφη. Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με τρία (3) οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία (1) ομάδα πεζοπόρου τμήματος οκτώ (8) οχήματα και τέσσερα (4) αεροσκάφη και αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις. Συνδρομή από υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (δύο (2) αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης), Κροατία (ένα (1) αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο (2) αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (ένα (1) αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (ένα (1) ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με τρία (3) οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου ), Ρουμανία (51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με οκτώ (8) οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για Άνδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για αύριο Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Η ξηρασία των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με τους ανέμους που θα φτάνουν τοπικά ακόμα και τα 6 Μποφόρ, αλλά και την έντονη κεραυνική δραστηριότητα, αυξάνουν τον κίνδυνο και καλούν άπαντες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Shares