Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Φωτιά:Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλευρό της Πολιτείας

Πολύτιμη και αποτελεσματική είναι η προσφορά του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα – Από τα Σινούκ και τα καναντέρ, μέχρι τα πυροσβεστικά οχήματα, τις υδροφόρες και το έμπειρο προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.

Σε αυτή τη δύσκολη περίσταση για τη Χώρα μας, όπου οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν και πάλι πως πέρα από την προάσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας, στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια της Πολιτείας για ανάσχεση της πύρινης λαίλαπας σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, έθεσαν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεών σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες κρίσεις. Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων άλλωστε αποτελεί μια πολύτιμη υπηρεσία προς την Πολιτεία και επιβεβαιώνεται όποτε και όπου υπάρχει ανάγκη.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούν μέσα, υποδομές και προσωπικό ώστε να βοηθήσουν τον κρατικό μηχανισμό να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες.

1628267611243.jpg

Τα ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, τα αεροσκάφη Canadair και τα ελικόπτερα Ericsson της Πολεμικής Αεροπορίας, τα σκαπτικά μηχανήματα, γκρέιντερ, εκσκαφείς και φορτηγά, οι υδροφόρες, τα πυροσβεστικά οχήματα και φυσικά τα πεζοπόρα τμήματα του Μηχανικού, το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών και η Κινητή Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, δίνουν πολύτιμες βοήθειες στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκίδα με τη συνδρομή του Στρατού στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για τη φιλοξενία πυρόπληκτων

 

Πιο συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει:

• 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.

• 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στον Ν. Αττικής, Ν. Ηλείας και Ν. Ευβοίας.

• 45 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ:

• 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

• 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

• 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

• 6 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Μεσσηνίας (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).

• 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

• Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής.

• Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής.

• 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).

 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ:

• 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

• 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν αναπτυχθεί και παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης ενώ σε ωριαία ετοιμότητα παραμένουν ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα Στρατόπεδα της Χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

Shares