Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

«Φωτιά» βάζει η ΕΕ στο μεταναστευτικό – Απέρριψε το «τελεσίγραφο» Ερντογάν: «Έχουμε δώσει 5,6 δισ.€ – Δεν έχει άλλα»!…

Απέρριψε ουσιαστικά η ΕΕ το τελεσίγραφο Ερντογάν για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, λέγοντας πως δεν υπάρχουν χρήματα αφού έχουν δώσει ήδη 5,6 δισ.€.Το παραπάνω σημαίνει πολύ απλά ότι από τη στιγμή που όλες οι χώρες από τα Σκόπια μέχρι το Βερολίνο έχουν κλειστά τα σύνορά τους μένει μόνο μια χώρα, η Ελλάδα να υποστεί τις συνέπειες από τις απειλές του Τούρκου προέδρου, αφού είναι η μόνη που έχει ανοικτά (για την ακρίβεια ορθάνοικτα) σύνορα.΄

“Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα”, υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Σε διπλωματικό τόνο κινείται η απάντηση της ΕΕ μετά τον ωμό εκβιασμό του Τούρκου προέδρου. «ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό», διεμήνυσε συγκεκριμένα η Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους “πρόσφυγες”, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη»!

Δηλαδή αφού έχουμε θωρακίσει τα σύνορά μας, δεν μας ενδιαφέρει τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αν ο Ερντογάν ανοίξει τις πύλες.

Νωρίτερα ο Ερντογάν ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους, δηλώνοντας τα εξής: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν.

Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας.

Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Επαίνεσε, δε, την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο» πρόσθεσε.

Shares