Κυριακή , 14 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Φωτιά στον Έβρο: Δύσκολες οι ώρες για την κατάσβεση της φωτιάς στη Δαδιά

Στις φλόγες εξακολουθεί να βρίσκεται το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23.07.2022) τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ωστόσο, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να έχει πολλά μέτωπα.

Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνονται οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο δάσος της Δαδιάς, λόγω της πυκνότητας δάσους αλλά και της γεωμορφολογίας παρά τις διανοίξεις που είχαν γίνει στις αρχές της αντιπυρική. Να σημειωθεί ότι οικοσύστημα στην περιοχή αποτέλεσε προτεραιότητα στα έργα καθαρισμών – διανοίξεων (στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΝ). Τα έργα αυτά που έγιναν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση βοήθησαν στο μέγιστο για να κρατηθεί η φωτιά σε αυτή την περίμετρο.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares