Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Φωτιά στη Ρόδο: Ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός – Κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτια στη Ρόδο προς πολλές διευθύνσεις και έρχεται ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός για τα ενεργά μέτωπα αλλά και η εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων, ανάμεσα στις οποίες και περιοχές Natura.

Ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά του νησιού η φωτιά κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά και όλο απλώνεται προς άλλες κατευθύνσεις λόγω του μικροκλίματος και των πυροστροβίλων που αναπτύσσονται, εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από τις θερμές αέριες μάζες.

Απο τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 χθες στις 12.30 το μεσημέρι υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Κάηκαν όμως και τα πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που βρίσκουμε μόνο στη Ρόδο. 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά. Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασικής υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους απο το δασαρχείο και εθελοντές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη και ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares