Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Φωτιά στη Λέσβο: Δέος από τις νέες εικόνες καταστροφής στα Βατερά – Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα

Η φωτιά που χτύπησε τα Βατερά συνεχίζεται και η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις, με την εξάντληση να αποτυπώνεται στα πρόσωπα κατοίκων και πυροσβεστών…

Η Λέσβος ευελπιστεί να ολοκληρωθεί σύντομα ο πύρινος εφιάλτης, με τη φωτιά στα Βατερά που προκάλεσε ζημιές και πανικό. Όπως φαίνεται σε εικόνα από ελικόπτερο της αστυνομίας, οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα, αφού πρώτα «αποτέφρωσαν» μια ολόκληρη περιοχή δεκάδων στρεμμάτων. Η κατάσταση είναι οριακά βελτιωμένη αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν τις δικές τους μάχες, με την αγωνία να εντείνεται.

Η κατάσταση στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10:00 σήμερα το πρωί στην Π.Ε. Λέσβου διαμορφώνεται ως εξής. Στα Βατερά, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις, με τους περισσότερους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί.

Στα Βατερα Λέσβου δόθηκε εντολή για εκκένωση στις 11:20. Λίγο μετά τις 18:00 έγινε γνωστό πως ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερα, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τη νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, με ένα επιπλέον σπίτι να έχει ζημιες.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221. Δείτε εικόνες από τη φωτιά στα Βατερά της Λέσβου…

       

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από -60- αστυνομικοί, -23- οχήματα και πτητικό μέσο (drone), υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, που μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις πάνω από -450- πολιτών από -2- ξενοδοχειακές μονάδες, -1- τουριστική επιχείρηση και -92- οικίες.

newsit.gr

Shares