Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί – Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ακρίβεια: Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές στο ψωμί και τη φέτα με τους αρτοποιούς να δηλώνουν δεν ξέρουν πως θα ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει το ψωμί, αφού οι αυξήσεις στην τιμή του βάζουν «φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η τιμή του ψωμιού είναι δύο φορές αυξημένη έχοντας ήδη πιέσει τα νοικοκυριά, με τους αρτοποιούς να δηλώνουν ότι θα καταφέρουν με πολύ κόπο να συγκρατήσουν την τιμή του μετά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Τα αρτοποιεία της χώρας προσπαθούν να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Αν αυξήσουν την τιμή του ψωμιού, θα χάσουν πολλούς πελάτες. Αν την συγκρατήσουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.

Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε υπεύθυνη αρτοποιείου στο MEGA: «Εμείς έχουμε κρατήσει μια αύξηση προς τον πελάτη μηδαμινή γιατί σεβόμαστε και τον καταναλωτή. Από εκεί και πέρα κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αν όλα αυξάνονται, κάποια στιγμή θα υποστεί κι άλλη αύξηση».

Εκτός όμως από το ψωμί άλλο ένα βασικό προϊόν για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει πάρει την ανηφόρα και δεν είναι άλλο από το αγαπημένο τυρί του Έλληνα, τη φέτα.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το γάλα από 1,40 €/κιλό -1,60€/κιλό. Από το τυροκομείο η φέτα «φεύγει» με τιμή 8,5€/κιλό και ο καταναλωτής τη βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ από 10,40-15 €/κιλό.

«Οι υψηλές τιμές του γάλακτος, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, και το αυξημένο κόστος της μεταποίησης, λόγω ενέργειας και καυσίμου, οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις τα τυροκομικά προϊόντα και ειδικά τη φέτα», υποστήριξε ο πρόεδρος «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ» και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατόλιας.

Που κυμαίνεται η τιμή της φέτας σήμερα
Σήμερα η φέτα Καλαβρύτων πωλείται από 10,40 – 12,38€/κιλό, η φέτα Τριπόλεως από 11,13 – 12,08 €/κιλό και η φέτα Ηπείρου από 11,00 – 15,00€/κιλό.

Πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού»
Την ίδια ώρα αύριο κάνει πρεμιέρα το καλάθι του νοικοκυριού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Από νωρίς το πρωί οι ειδικοί ελεγκτές θα βρίσκονται στους δρόμους, προκειμένου να ελέγξουν εάν τηρούνται όσα ορίζει η υπουργική απόφαση.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ καλούνται να επιλέξουν τουλάχιστον ένα προϊόν από μία λίστα με 51 κατηγορίες την οποία όρισε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Αυτά τα προϊόντα θα φέρουν ειδική σήμανση προκειμένου ο καταναλωτής να τα ξεχωρίζει. Το καλάθι θα ανανεώνεται κάθε Τετάρτη.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares