Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Food Pass – Πώς θα λειτουργήσει

Τι ακριβώς είναι το νέο μέτρο «Food Pass», πότε ξεκινά και οι προϋποθέσεις


Έρχεται και το Food Pass, το νέο μέτρο που περιλαμβάνει επίδομα τροφίμων, του οποίου δικαιούχοι είναι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και το οποίο θα λειτουργήσει στα πρότυπα του Fuel Pass.

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με το νέο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, προχώρησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ραλλού Αλεξοπούλου.

 

Το βασικότερο είναι ότι το νέο μέτρο αφορά μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, όπως τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα ιχθυοπωλεία, τα κρεοπωλεία. Το μετρό αφορά μηνιαίες αγορές τροφίμων στα 220 ευρώ για ένα άτομο και αυτό το ποσό θα προσαυξάνεται κάθε μήνα 100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει έως και τα 1000 ευρώ.

Η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος να είναι κάτοχος της ψηφιακής κάρτας είναι παρόμοια με τις κινήσεις που ήταν απαραίτητες για τη δημιουργία «Fuel Pass». Ο πολίτης θα κάνει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα, «γέμιζε» η κάρτα με το ποσό που δικαιούταν. Διαφορετικά, μπορεί να γίνει εκταμίευση σε τραπεζικό λογαριασμό, σε αυτή όμως την περίπτωση ο δικαιούχος θα λάβει το 80% του ποσού.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους είναι να έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 24.000 ευρώ ως ένα ζευγάρι, και σε αυτό θα προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το Οικονομικό Επιτελείο πρόκειται να προχωρήσει σε διευκρινίσεις τις προσεχείς ημέρες.

 

Σύντομη περιγραφή του μέτρου ενίσχυσης

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares