Παρασκευή , 29 Σεπτεμβρίου 2023

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί ή οι πρώτες ύλες

Για τη γέννηση μιας “γεωπολιτικής Ένωσης”, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περίπου 300 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

“Σε λίγο λιγότερο από 300 ημέρες, οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες”, ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκινώντας την ομιλία της, επισημαίνοντας ότι οι εκατομμύρια ψηφοφόροι της ΕΕ και ιδιαίτερα οι νέοι, θα πρέπει να σκεφτούν “τον αντίκτυπο της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη ζωή τους, ή για τις πιθανότητές τους να βρουν σπίτι ή δουλειά τα επόμενα χρόνια”.

“Η Ένωσή μας σήμερα αντανακλά το όραμα εκείνων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μέλλον στο οποίο μια Ένωση εθνών, δημοκρατιών και λαών θα συνεργαστεί για να μοιραστεί την ειρήνη και την ευημερία”, ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ίδια επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες 300 μέρες πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο αυτής της Επιτροπής. Υπενθύμισε, δε, ότι, όταν παρουσίασε το πρόγραμμα αυτής της Επιτροπής το 2019 για μια πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, αρκετοί είχαν αμφιβολίες.

“Και αυτό έγινε πριν ο κόσμος γυρίσει τα πάνω κάτω με μια παγκόσμια πανδημία και έναν βάναυσο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.”

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τώρα βλέπουμε τη γέννηση “μιας γεωπολιτικής Ένωσης – υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αντιστεκόμενοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενοι σε μια διεκδικητική Κίνα και επενδύοντας σε συνεργασίες”.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί (τσιπ) ή οι πρώτες ύλες και πως η “φιλόδοξη” Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το κεντρικό στοιχείο της οικονομίας της ΕΕ. Παράλληλα, είπε, η ΕΕ έχει χαράξει το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση και έχει γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος στα διαδικτυακά δικαιώματα.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) , με πόρους ύψους 800 δισ. ευρώ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Παράλληλα επισήμανε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια “Ένωση Υγείας”, βοηθώντας στον εμβολιασμό μιας ολόκληρης ηπείρου – και μεγάλων τμημάτων του κόσμου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε ακόμη για την ισότητα των φύλων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών που νομοθετεί την αρχή ότι η ίση εργασία αξίζει ίση αμοιβή. Μίλησε, τέλος, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας: “θα ήθελα να βάλουμε σε νόμο μια άλλη βασική αρχή: Όχι, σημαίνει όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα χωρίς ελευθερία από τη βία”.

“Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη στην απάντηση της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο “χάος” και στο “μακελειό” των ακραίων καιρικών συνθηκών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Ισπανία. “Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν επίσης τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και όλη την ΕΕ.

“Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει”, είπε και πρόσθεσε ότι “η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε από αυτήν την αναγκαιότητα για την προστασία του πλανήτη μας. Αλλά σχεδιάστηκε και ως μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με το νόμο για μηδενικές εκπομπές και το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.

Μιλώντας για το σχέδιο “καθαρής” μετάβασης για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα “ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας – σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη”.

“Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ταυτόχρονα με τη στρατηγική ανάπτυξης, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής , η ΕΕ θα προσπαθήσει να υπάρχει μια δίκαιη μετάβαση. “Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές – να ζήσουν σε υγιή πλανήτη. Και ένα δίκαιο ταξίδι για όλους όσους επηρεάστηκαν – με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και επίσημη υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.”

“Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος στη σκληρή και εγκληματική επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων”
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μεταναστευτικό, κατά την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Πάντα είχα ακλόνητη πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αντοχή και υπομονετική δουλειά”, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσής.

“Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων”, τόνισε. Εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων.

“Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνεχή δουλειά. Και πουθενά αυτό δεν έχει πιο ζωτική σημασία απ’ ό,τι στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους. Τους βάζουν σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες για τη θάλασσα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακινητές εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά η νομοθεσία μας είναι πάνω από είκοσι χρόνια και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου”, υπογράμμισε.

Η ίδια σημείωσε ότι “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την σκληρή και εγκληματική επιχείρηση”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι “κάθε μέρα, βλέπουμε ότι οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού”. “Η καρδιά μας ματώνει όταν βλέπουμε τις καταστροφικές απώλειες ζωών στη Λιβύη και το Μαρόκο μετά τις βίαιες πλημμύρες και τον σεισμό. Η Ευρώπη θα είναι πάντα έτοιμη να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί”, προσέθεσε.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το πνεύμα του Συμφώνου έχει μεταφραστεί σε πρακτικές λύσεις, “ήμασταν γρήγοροι και ενωμένοι στην απάντηση στην υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Λευκορωσία εναντίον μας. Συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και μειώσαμε τις παράτυπες ροές. Έχουμε υπογράψει συνεργασία με την Τυνησία που φέρνει αμοιβαία οφέλη πέρα από τη μετανάστευση – από την ενέργεια και την εκπαίδευση, μέχρι τις δεξιότητες και την ασφάλεια. Και τώρα θέλουμε να εργαστούμε για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες. Αυξήσαμε την προστασία των συνόρων. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί εμβάθυναν τη συνεργασία τους με τα κράτη μέλη”.

“Η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα μεταξύ Ινδίας, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης”
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε επίσης αναφορά στη συμφωνία της G20 για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.

“Θα είναι η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα μεταξύ Ινδίας, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης: με σιδηροδρομική σύνδεση, που θα κάνει το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40% ταχύτερο”, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το Global Gateway κάνει πραγματική διαφορά.

“Η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής μας προστασίας στους Ουκρανούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση”
“Είμαι υπερήφανη που ανακοινώνω ότι η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής μας προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ” τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σημερινή ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι “η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα διαρκέσει. Έχουμε παράσχει 12 δισ. ευρώ μόνο φέτος για να βοηθήσουμε στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλες υπηρεσίες να λειτουργούν”.

Επίσης ανέφερε ότι “έχουμε προτείνει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευημερούσας χώρας. Και αυτό το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Αυτό το Σώμα το είπε δυνατά: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ένωσή μας”.

To ίδιο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Μολδαβία. “Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωσή μας. Το μέλλον της Μολδαβίας βρίσκεται στην Ένωσή μας. Και ξέρω πόσο σημαντική είναι η προοπτική της ΕΕ για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γεωργία” επισήμανε.

“Όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση”
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι “πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση”. Τόνισε ότι “η Επιτροπή έχει θέσει τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου ως βασική προτεραιότητα”.

“Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπίσουμε την πρόοδο και τις ανησυχίες – και να κάνουμε συστάσεις για το επόμενο έτος. Αυτό έχει εξασφαλίσει τη λογοδοσία ενώπιον αυτού του Σώματος και των εθνικών κοινοβουλίων. Έχει επιτρέψει τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών. Και αποδίδει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω ότι θα ανοίξουμε τις εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου σε εκείνες τις υπό ένταξη χώρες που αρχίζουν να επιταχύνουν ακόμη πιο γρήγορα”, επισήμανε.

Η ίδια σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα φέρει αυτές τις χώρες σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη.

“Να τους υποστηρίξετε στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας είναι μια Ένωση ελευθεριών, δικαιωμάτων και αξιών για όλους”, τόνισε συμπληρώνοντας ότι “η επόμενη διεύρυνση πρέπει επίσης να είναι καταλύτης για την πρόοδο”. Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι “η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται για μια σειρά αξιολογήσεων πολιτικής πριν από τη διεύρυνση για να δει πώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κάθε τομέας σε μια ευρύτερη Ένωση”.

Tέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι θα υποστηρίζει πάντα αυτό το Σώμα (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και όλους εκείνους που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργήσει καλύτερα για τους πολίτες. “Ναι, αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί μέσω μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης και αλλαγής Συνθήκης εάν και όπου χρειάζεται! Αλλά δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να περιμένουμε την αλλαγή της Συνθήκης για να προχωρήσει η διεύρυνση. Μια Ένωση κατάλληλη για τη διεύρυνση μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα”, δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares