Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Φλόριντα – Πάρκλαντ: 130 εκατ. αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στο λύκειο

Οι οικογένειες τουλάχιστον 12 θυμάτων του μακελειού στο λύκειο Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018 κατέληξαν σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο πρόκειται να τους καταβάλει 130 εκατομμύρια δολάρια επειδή η ομοσπονδιακή αστυνομία απέτυχε να ερευνήσει πληροφορίες, οι οποίες ενδέχεται να είχαν αποτρέψει την τραγωδία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Νίκολας Κρουζ άνοιξε πυρ στο λύκειο στο οποίο φοιτούσε στο Πάρκλαντ της Φλόριντα με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17, μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί σε σχολεία των ΗΠΑ.

Ο Κρουζ, ο οποίος τότε ήταν 19 ετών, είχε καταφέρει να αποκτήσει νόμιμα το ημιαυτόματο παρά το γεγονός ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) παραδέχθηκε μετά την τραγωδία ότι δεν ερεύνησε δύο πληροφορίες που είχε λάβει σχετικά με τον Κρουζ.

Ο ιδιοκτήτης ενός καναλιού στο YouTube είχε ενημερώσει τις αρχές 5 μήνες πριν το μακελειό για ένα σχόλιο που είχε αφήσει κάτω από ένα από τα βίντεό του ένας χρήστης με το όνομα «νίκολας κρουζ», στο οποίο ισχυριζόταν ότι θα γίνει «επαγγελματίας σκοπευτής σχολείων».

Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2018, έξι εβδομάδες πριν το μακελειό, μια γυναίκα είχε καλέσει τον αριθμό του FBI, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να δίνουν πληροφορίες, και είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο Κρουζ παρουσίασε στο Instagram τα όπλα και τα πυρομαχικά που είχε στην κατοχή του.

«Ξέρω ότι θα εκραγεί», είχε προειδοποιήσει η γυναίκα λέγοντας ότι φοβάται πως ο Κρουζ «θα εισβάλει σε ένα σχολείο και θα αρχίσει να πυροβολεί», αναφέρουν οι New York Times.

Η παραδοχή του FBI ότι έκανε λάθη οδήγησε τις οικογένειες κάποιων από τα θύματα του μακελειού να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της ομοσπονδιακής αστυνομίας κατηγορώντας τη για αμέλεια. Τελικά οι οικογένειες κατέληξαν σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Νίκολας Κρουζ, που πλέον είναι 23 ετών, δήλωσε ένοχος τον προηγούμενο μήνα για 17 ανθρωποκτονίες και είπε ότι «λυπάται». Τώρα σώμα ενόρκων αναμένεται να ορίσει την ποινή του, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν ότι θα ζητήσουν να καταδικαστεί σε θάνατο.

newsit.gr

Shares