Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

«Φλόγα»: Να παραταθεί η διαβούλευση για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγία Σοφία»

paidon_agia_sofia

Η διαβούλευση αφορά στη διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των «Αγία Σοφία» και « Π.&Α. Κυριακού» και την ένταξή τους στο νεοσυσταθέν Ογκολογικό Κέντρο

Την παράταση του διαστήματος διαβούλευσης, κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για το μείζον ζήτημα της διοικητικής αυτοτέλειας των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων «H Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» και της ένταξής τους στο νεοσυσταθέν Ογκολογικό Κέντρο ζητεί ο Σύλλογος Γονέων με Νεοπλασματικές ασθένειες «Φλόγα».

«Στις 15.02.2023, το Υπουργείο Υγείας μάς αιφνιδίασε με την ξαφνική ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απόσχιση και διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων «H Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού». Σαν να μην έφτανε αυτό, το σχετικό σχέδιο νόμου δημοσιεύθηκε για δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 17.02.2023 στις 21.00 το βράδυ, ενώ δίνει χρόνο στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση μόνο έως Παρασκευή 24.02.2023 στις 8.00 το πρωί. Δηλαδή, μόλις 4 εργάσιμες ημέρες. Προφανώς ο χρόνος αυτός δεν είναι επαρκής ούτε για να μελετήσει κανείς το νομοσχέδιο ούτε για να ζητήσει και να λάβει εμπεριστατωμένη νομική γνώμη για διάφορα θέματα που εγείρονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Φλόγα».

Καταλογίζει η «Φλόγα» στο υπουργείο Υγείας ότι «στον σχεδιασμό δεν ρωτήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν ούτε οι Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων ούτε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ)» σημειώνοντας ότι με την παράταση του χρόνου διαβούλευσης «θα μπορέσουμε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, κι εμείς αλλά και όλοι οι λοιποί ενδιαφερόμενοι».

Όπως σημειώνουν οι γονείς παιδιών με νεοπλασίες «με μια πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει το όφελος της πρότασης, καθώς όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας».

Καταλήγοντας διατυπώνουν την ανησυχία τους «ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου «κέντρου», καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων».

Πηγή: protothema.gr

Shares