Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

Φινλανδία – Πολωνία περιμένουν “πράσινο φως” από τη Γερμανία για την αποστολή Leopard

Η μία χώρα μετά την άλλη «δείχνουν» το Βερολίνο, την ώρα που το Κίεβο ζητά με έμφαση τα Leopard, στον απόηχο των νέων ρωσικών βομβαρδισμών


Εντείνεται η πίεση προς την Γερμανική κυβέρνηση για το θέμα της χορήγησης αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία.

Η μία χώρα μετά την άλλη «δείχνουν» το Βερολίνο, την ώρα που το Κίεβο ζητά με έμφαση τα Leopard, στον απόηχο των νέων ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον αμάχων, όπως στο Ντνίπρο.

Σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Μίκο Σαβόλα δήλωσε πως η θέση της χώρας του για τη χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία εξαρτάται από τις οδηγίες της Γερμανίας, προσθέτοντας πως η εξαγωγή γερμανικής κατασκευής εξοπλισμού θα απαιτούσε άδεια από τη Γερμανία.

“Εξαρτάται πάρα πολύ από την καθοδήγηση της Γερμανίας το πώς ενεργούμε με αυτά τα άρματα μάχης Leopard. Αυτά απαιτούν γερμανική άδεια εξαγωγής και επιπλέον, η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο σε αυτό, στο πώς μπορεί να αποκτηθεί εξοπλισμός υποκατάστασης”, είπε ο Σαβόλα στο Reuters.

Ο Σαβόλα είπε πως το θέμα θα συζητηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, πιθανόν πρώτα σε μια συνάντηση στο Ταλίν στην οποία η Εσθονία έχει προσκαλέσει “χώρες με την ίδια νοοτροπία”, και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται να συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας και της ΕΕ την Παρασκευή.

Εξάλλου, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως περιμένει ένα γρήγορο πράσινο φως από τη Γερμανία προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο όπου υπολογίζει να συζητήσει κυρίως την παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Η Πολωνία είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαριά άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής, αλλά χρειάζεται για να το κάνει μια επίσημη συμφωνία της Γερμανίας.

“Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση όπου μια τέτοια έγκριση δεν δίνεται γρήγορα“, δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με Γερμανούς πολιτικούς αξιωματούχους από διάφορους πολιτικούς χώρους.

 

Επιμένει η Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα συνεχίσει να προωθεί τα αιτήματά του για περισσότερες αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη διάρκεια της σημερινής επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο Μοραβιέτσκι, μιλώντας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία, είπε πως θα συνεχίσει να εγείρει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων παρά την απόρριψη από τη Γερμανία των αιτημάτων του.

Ο Πολωνός ηγέτης αποκάλεσε τις επανορθώσεις από τη Γερμανία “ένα θεμελιωδώς σημαντικό θέμα για όλους τους Πολωνούς”.

Τον Οκτώβριο το κυβερνών κόμμα του Μοραβιέτσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να καταβάλει 1,3 τρισεκ. ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη η Πολωνία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής.

Η Γερμανία απέρριψε αμέσως το αίτημα. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το θέμα των επανορθώσεων έκλεισε με τη συνθήκη του 1990 ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που άνοιξε τον δρόμο για τη γερμανική ενοποίηση και διευθέτησε τις εδαφικές διεκδικήσεις που σχετίζονταν με πρώην γερμανικά εδάφη στη σύγχρονη Πολωνία.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares