Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Φινλανδία: Αποκαλύφθηκε το κίνητρο το 12χρονου που άνοιξε πυρ σε σχολείο – Σκοτώθηκε ένα παιδί, τραυματίστηκαν δύο

Ένα 12χρονο αγόρι που θεωρείται ύποπτο για τη δολοφονία ενός συμμαθητή του, καθώς και για τον τραυματισμό άλλων δύο συνομήλικών του σε σχολείο της Φινλανδίας, την Τετάρτη (03/04) δήλωσε ότι είχε ως κίνητρο το bullying, σύμφωνα με την Αστυνομία. Μάλιστα, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλη τη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, η Φινλανδία κήρυξε εθνικό πένθος αφού ένας 12χρονος φέρεται να έφθασε, το πρωί της Τρίτης (02/04), στο σχολείο Βιέρτολα στη Βάνταα, μια πόλη βόρεια του Ελσίνκι, οπλισμένος με ένα πιστόλι. Πολλοί άφησαν λουλούδια και κεριά έξω από το σχολείο.

Ο ύποπτος είπε στην Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ότι είχε πέσει θύμα bullying, όπως ανέφεραν οι τοπικές Αρχές, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαίωσε και τα ευρήματα της προκαταρκτικής τους έρευνας. Ο ύποπτος είχε πάει στο σχολείο στις αρχές του έτους.

Η Αστυνομία δήλωσε ότι, μετά τον πυροβολισμό, ο ύποπτος συνέχισε να απειλεί με όπλο μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο τους στο Σιλταμάκι του Ελσίνκι. «Μετά τους πυροβολισμούς στο σχολείο Βιέρτολα, η Αστυνομία έλαβε γνώση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού διαφορετικών απειλών, οι οποίες διερευνώνται διεξοδικά από τις Αρχές και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», ανέφερε η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στους πυροβολισμούς, ανήκε σε στενό συγγενή του 12χρονου, σύμφωνα με την Αστυνομία, και αυτός ερευνάται ξεχωριστό αδίκημα που αφορά στα πυροβόλα όπλα. Λόγω της ηλικίας του υπόπτου, δεν θεωρείται ποινικά υπεύθυνος σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλληφθεί ή να τεθεί υπό κράτηση. Έπειτα από αστυνομική ανάκριση και προδικαστικά μέτρα έρευνας, η Αστυνομία δήλωσε ότι το παιδί παραδόθηκε στις Αρχές κοινωνικής πρόνοιας.

Επίσης, η Αστυνομία δήλωσε ότι το άτομο που σκοτώθηκε κατά τους πυροβολισμούς της Τρίτης (02/04), ήταν άνδρας και Φινλανδός πολίτης και ότι οι δύο που τραυματίστηκαν σοβαρά και παραμένουν στο νοσοκομείο, ήταν γυναίκες. Το ένα από τα θύματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο έχει διπλή υπηκοότητα – τόσο της Φινλανδίας όσο και του Κοσόβου – και το άλλο είναι Φινλανδός πολίτης.

Μάλιστα, οι φινλανδικές Αρχές προειδοποίησαν για την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τους πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένων στιγμιοτύπων που ανήκουν σε άτομα που δεν σχετίζονται με την υπόθεση. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι παράνομες και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε εντελώς αθώους ανθρώπους», δήλωσε η Αστυνομία, προσθέτοντας: «Αυτή η συμπεριφορά ενεργοποιεί επίσης άλλους, οι οποίοι σκοπίμως διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, και ενισχύει το διαδικτυακό τρολάρισμα».

Τέλος, οι Αρχές της πόλης επαίνεσαν την αντίδραση του σχολείου στους πυροβολισμούς, λέγοντας ότι αν η πόλη δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένη, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν «σημαντικά χειρότερο».

ieidiseis

Shares