Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Φιλοτουρκική προπαγάνδα από… Έλληνες! Ο Βρώμικος ρόλος της “ελληνικής υπηρεσίας” της Deutsche Welle…

Χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» την αποδελτίωση του Γερμανικού Τύπου, η «επισκόπηση» της ελληνικής υπηρεσίας της DW ντύνει με το κύρος του οργανισμού θεωρίες συνωμοσίας και ψεύδη σε βάρος της χώρας. Στη συνέχεια, τα κείμενα αυτά, υπό το ακλόνητο επιχείρημα ότι, «ιδού τα λέει και η Deutsche Welle», κάνουν καριέρα στο Documento και στα άλλα site που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής της υπηρεσίας είναι ο κ. Σπύρος Μοσκόβου, ο οποίος π.χ. λίγες ημέρες μετά την απόπειρα εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών από τον Ερντογάν, έκανε λόγο για «απάνθρωπη» συμπεριφορά… αλλά από την πλευρά της Ελλάδας! Σε άρθρο γνώμης στις 11 Μαρτίου στην ιστοσελίδα της DW ανέφερε: «Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν όλο και πιο απάνθρωπη μεταχείριση».

 

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο δημοσιογράφος Κώστας Συμεωνίδης κατά την ανταπόκρισή του από τον Έβρο εξισώνοντας την προπαγάνδα που έστησε το καθεστώς Εντογάν με τη xώρα μας προς τέρψιν μέσων όπως η «Αυγή» και οδηγώντας σε τίτλους όπως «Ερντογάν και Μητσοτάκης ρίχνουν μαύρο στην ενημέρωση» με βάση τη «μαρτυρία» του.

Αργότερα, στις 11 Αυγούστου, την ώρα που εκδηλωνόταν η νέα επιθετική κίνηση της Τουρκίας, η επισκόπηση του γερμανικού Τύπου είχε ως τίτλο την «είδηση» ότι «Το Βερολίνο καταλογίζει στην Ελλάδα παράνομες επαναπροωθήσεις» οδηγώντας την επόμενη μέρα την Εφημερίδα των Συντακτών στη διαπίστωση ότι έχουμε «Γερμανική επιβεβαίωση για τις επαναπροωθήσεις» εφόσον το «αποκάλυψε το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle». Είχε προηγηθεί η ίδια «υπηρεσία» που «έβγαλε τίτλο» από την απάντηση του υφυπουργού Άμυνας της Γερμανίας σε ερώτηση του βουλευτή του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο από την οποία όμως δεν προκύπτει ούτε «καταλογισμός» ούτε «επιβεβαίωση».

Πως παραποιούνται τα κείμενα

Όταν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου δεν είναι αρκετά επιθετικά ενισχύονται κατάλληλα. Για παράδειγμα, όταν το Spiegel γράφει ότι υπάρχουν υποψίες ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει πρόσφυγες στη Θάλασσα (Greece Suspected of Abandoning Refugees at Sea), η «παρέα» μεταφράζει
«Η Ελλάδα εγκαταλείπει προφανώς πρόσφυγες στη θάλασσα»
Ο πρωτότυπος τίτλος του Spiegel:

Η “μετάφραση” του ελληνικού τμήματος της DW που παραποιεί τον τίτλο του Spiegel:

 

Διασπορά θεωριών συνωμοσίας

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα κείμενα της ελληνικής υπηρεσίας της DW αποτελεί αδιαμφισβήτητα και η αναγωγή σε μια από τις βασικές ειδήσεις, της θεωρίας συνωμοσίας ενός περιφερειακού μέσου της Γερμανίας ότι δήθεν η Ελλάδα κρύβει τα κρούσματα του κορονοϊού για να παρουσιάσει στο εξωτερικό μια ιστορία επιτυχίας.

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρηγούτσου ντύνοντας με το κύρος της DW άρθρο της εφημερίδας Nordwest και του δημοσιογράφου Φέρι Μπατζόγλου, μετέφερε χωρίς ίχνος επιφύλαξης στις 29 Απριλίου «Το άρθρο αναφέρεται στον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid 19, ωστόσο θεωρεί πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται “ένας πολύ σκληρός υπολογισμός. Σ’ αυτόν όμως ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι – μεταξύ άλλων και για τουρίστες που προσελκύονται με ανέντιμο τρόπο”».

Ασφαλώς, όπως όλοι γνωρίζουν, στην ελληνική υπηρεσία της DW εργάζονται πολύ έμπειροι και αξιόλογοι δημοσιογράφοι που τηρούν τη δεοντολογία και σέβονται την αλήθεια -ωστόσο άλλοι φαίνεται να έχουν αυτή τη στιγμή το «πάνω χέρι».

ΥΓ. Στις 27 Αυγούστου υπήρχε κείμενο στη DW όπου, μεταξύ άλλων, τονιζόταν ότι “το Βερολίνο θεωρεί ότι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε αυτή τη φάση θα τορπίλιζαν την όποια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, είχαμε τα εξής γεγονότα:

1. Το συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ παρουσίασε αναλυτικά τη λίστα με τις κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλλει στην Τουρκία
2. Η Μέρκελ έστειλε ηχηρό μήνυμα στην προκλητική Τουρκία λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Ευρώπης να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

tomanifesto.gr

Shares