Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί από πλημμύρες

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών που έπληξαν τον Ιανουάριο τις Φιλιππίνες, καθώς συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές. Άλλοι έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις αγνοούνται.

Από την 3η Ιανουαρίου μέχρι και χθες, Κυριακή (15.01.2023), αλλεπάλληλες καταιγίδες είχαν αποτέλεσμα να χαθούν άλλες 27 ζωές, ενώ πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες, συνόψισε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε έκθεσή της.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων (PAGASA) εξέδωσε εξάλλου έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων στη χερσόνησο Μπίκολ και στην επαρχία Κέζον, στο νότιο άκρο του κυριότερου νησιού της χώρας, του Λουζόν. «Υπό αυτές τις τις συνθήκες, πλημμύρες και κατολισθήσεις (…) είναι πιθανό να πλήξουν περιοχές πολύ ευπαθείς» στις καταστροφές, τόνισε η PAGASA σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο της.

Πάνω από 83.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία· πάνω από 1.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς εξαιτίας των πλημμυρών και των βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι πλημμύρες και κατολισθήσεις εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους κι ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις νότιες και στις κεντρικές Φιλιππίνες το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

 

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες του κόσμου οι οποίες χαρακτηρίζονται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα σφοδρότερες, στο μέτρο που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsIT.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares