Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

FAZ: Γαλλικά Rafale «εναντίον» γερμανικών Eurofighter …

Στην αγορά Rafale από την Αθήνα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σχολιάζει ότι «μετά και την παραγγελία των αεροσκαφών από την Ελλάδα η εταιρεία παραγωγής Dassault μπορεί πλέον να καυχιέται για μία ακόμη παραγγελία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το δημοσίευμα αναφέρει πως «τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, που για πολύ καιρό πετούσαν μόνο για τη γαλλική πολεμική αεροπορία, δεν προκαλούν πια γέλια. Η πώλησή τους σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Ινδία έβαλε τέλος σε πολλές κριτικές».

Όπως τονίζεται, «ένα είναι σίγουρο: οι Έλληνες παραγγέλνουν πολεμικό εξοπλισμό από την Γαλλία από τη δεκαετία του 70, με την τελευταία να αποτελεί γεωπολιτικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή».

Προσθέτει ακόμα ότι πρόσφατα η Γαλλία έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία για τους φυσικούς πόρους υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω παραγγελία δεν αποτελεί έκπληξη. «Απλά δείχνει ότι η αγορά των πολεμικών αεροσκαφών είναι μέρος της πολιτικής. Η Γερμανία δεν είναι σε θέση με τα Eurofighter να ανταγωνιστεί την γαλλική διπλωματία των κανονιοφόρων», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η FAZ αναφέρει πως «οι Γερμανοί πρέπει να ελπίζουν σε διαφανείς διαδικασίες στις εξαγωγές όπλων, στις οποίες θα υπερέχει τελικά το καλύτερο προϊόν. Ενδιαφέρον έχει η ερώτηση με ποια κριτήρια θα γίνονται στο μέλλον οι εξαγωγές, όταν σε λίγα χρόνια Γερμανοί και Γάλλοι θα θέλουν να πουλήσουν το νέας γενιάς μαχητικό FCA, το οποίο κατασκευάζουν από κοινού οι δύο χώρες».

Λίγα λόγια για το Eurofighter

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 4.5ης γενιάς, ευρωπαϊκής κατασκευής. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος παντός καιρού, πολλαπλών ρόλων το οποίο κατασκευάζεται από την κοινoπραξία Eurofighter. Το Typhoon είναι ένα από τα πιο προηγμένα δείγματα δουλειάς της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, και υπηρετεί στις πολεμικές αεροπορίες 6 χωρών.

 

Shares