Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

F-35: Ο Άγιος Βασίλης έφερε «χρυσό» deal δισεκατομμυρίων για τα stealth μαχητικά…

«Σπάει τα ταμεία» η νέα τροποποιημένη σύμβαση για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 που υπεγράφη ανάμεσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, με τα ποσά να προκαλούν «ίλιγγο».Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Πεντάγωνο) αναφορικά με την τροποποίηση σύμβασης με την Lockheed Martin σχετικά με το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35, που υπεγράφη τις τελευταίες μέρες του 2019, στέλνει «μήνυμα» για την ενίσχυση και την αναβάθμιση όχι μόνο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια τροποποίηση σύμβασης, ύψους 2,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει την παράδοση αεροσκαφών F-35 Lightning II, αλλά και την αναβάθμιση λογισμικών συστημάτων και την παροχή ανταλλακτικών τόσο για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, όσο και για το Σώμα Πεζοναυτών και το Πολεμικό Ναυτικό.

Η σύμβαση αυτή αφορά την Πολεμική Αεροπορία (392.321.076,38%), το Σώμα τον πεζοναυτών (191.048.520, 19%) και το Πολεμικό Ναυτικό (87.653.188, 9%).

Στο πλαίσιο της νέας τροποποίησης της σύμβασης, προβλέπεται και η ενσωμάτωση αναβαθμισμένων λειτουργικών στοιχείων, βάσεων δεδομένων, λογισμικών και συστημάτων ασφαλείας του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με την χρηματοδότηση και την ροή των κεφαλαίων στο νέο αυτό «χρυσό deal» υπολογίζεται αρχικά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η σύμβαση συνολικά υπολογίζεται περίπου στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος ανά αεροσκάφος σε περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και την Lockheed Martin, η οποία εγγυάται και την σταθερότητα της παραγωγής του stealth μαχητικού αεροσκάφους.

Νωρίτερα, η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι παρέδωσε το 134ο αεροσκάφος F-35 για το έτος, ξεπερνώντας ακόμα και τους δικούς της αρχικούς στόχους για παράδοση 131 αεροσκαφών.

Οι 134 παραδόσεις αντιπροσωπεύουν αύξηση 47% από το 2018 και σχεδόν 200% αύξηση της παραγωγής από το 2016. Το επόμενο έτος, ο Lockheed Martin σχεδιάζει να παραδώσει 141 F-35s με την παραγωγή να κορυφώνεται το 2023!
onalert.gr

Shares