Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

F-22: Μπορεί η αεροπορία του Ιράν να καταρρίψει τα stealth μαχητικά;..

Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) είναι σχεδόν βέβαια πως θα «σήκωνε» τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22, που αποτελούν αδιαμφισβήτητα την «αιχμή του δόρατος» των Αμερικανών. Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γινόταν σε περίπτωση που η ιρανική πολεμική αεροπορία αναπτυσσόταν για να αντιμετωπίσει τα F-22 και πως το οπλοστάσιό της θα μπορούσε να σταθεί αρκετό για να καταρρίψει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Το ιρανικό οπλοστάσιο

Ειδικότερα, η ιρανική αεροπορία, διαθέτει έναν αρκετά ικανό στόλο αεροσκαφών τύπου Grumman F-14 Tomcat τέταρτης γενιάς, τα οποία ωστόσο αποκτήθηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979, ενώ επίσης η Τεχεράνη είχε αγοράσει και περίπου 714 κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος τύπου AIM-54A Phoenix, με εμβέλεια περίπου 100 ναυτικά μίλια.

Το Ιράν  έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση μικρού αριθμού F-14 με νέα αεροηλεκτρονικά συστήματα και ενδεχομένως νέα οπλικά συστήματα, τα οποία πλαισιώνονται από 20 περίπου ρωσικής κατασκευής MiG-29 Fulcrum, ωστόσο τα «Tomcat» θα είναι τα μαχητικά που θα αναπτυχθούν πρώτα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το «καμάρι» της USAF

Από την άλλη, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό πως θα ανέπτυσσε τα stealth αεροσκάφη F-22 Raptor, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μερικούς από τους πιο εξελιγμένους αισθητήρες που έχουν αναπτυχθεί ποτέ για ένα μαχητικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, το F-22 είναι ικανό να αναπτύσσει υπερηχητικές ταχύτητες και πιο συγκεκριμένα ξεπερνά τα 1,8 Mach 1,8 ενώ διαθέτει αεροηλεκτρονικά συστήματα νέα γενιάς, είναι εξαιρετικά ευέλικτο και είναι εξοπλισμένο με το προηγμένο σύστημα ραντάρ N/APG-77 (V)1, το οποίο μπορεί να εντοπίσει ένα ιρανικό F-14 από δεκάδες ναυτικά μίλια μακριά, πριν καν οι Ιρανοί αντιληφθούν το οτιδήποτε.

Η αναχαίτιση και η αερομαχία

Αν το F-22 έχει εντοπίσει το ιρανικό F-14, είναι πιθανό ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο Raytheon AIM-120D AMRAAM, με εμβέλεια 96 ναυτικών μιλίων, από υπερηχητικές ταχύτητες και από υψόμετρο 50.000 ποδιών.

Το ιρανικό μαχητικό θα είχε καταστραφεί δίχως να προλάβει να αντιληφθεί ότι βρισκόταν υπό απειλή.

Σε περίπτωση που τα F-22 χρησιμοποιήσουν όλους τους πυραύλους AMRAAM, θα μπορούσαν χάρη στα stealth χαρακτηριστικά τους να κλείσουν την απόσταση και να προσεγγίσουν τα ιρανικά F-14, προκειμένου να τα πλήξουν με πυραύλους Raytheon AIM-9X Sidewinders ή το κανόνι 20 χιλιοστών Vulcan.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο τα δύο αεροσκάφη να εμπλακούν σε αερομαχία, όμως ακόμα και σε αυτό το σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για το F-22, που είναι αρκετά πιο ευέλικτο αλλά διαθέτει και πιο κατάλληλο οπλοστάσιο για τέτοιου είδους καταστάσεις.

Συνεπώς, θεωρητικά είναι αρκετά δύσκολο για την ιρανική πολεμική αεροπορία να καταρρίψει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-22, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανέφικτο ή απίθανο, καθώς οι πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων διαφέρουν από την θεωρητική ανάλυση και σχεδιασμό

Πηγή:National Interest

Shares