Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Εξοργιστική Υποκρισία των ΗΠΑ για τα ΕλληνοΤουρκικά – Δύο Μέτρα και Δύο Σταθμά – Εικόνα Απόδειξη

Περίεργες αμφισημίες από τις ΗΠΑ – Ξέρουν κάτι;

Tην ώρα που τα ελληνοτουρκικά είναι επί ξυρού ακμής με σενάρια για τουρκική απόβαση σε ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ, οι Αμερικάνοι νίπτουν τας χείρας τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Μπλίνκεν, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι υπέρ των Φιλιππίνων στην κόντρα με Κίνα!

Ιδού και η ανάρτηση “ευαισθησίας” και αλληλεγγύης για τις Φιλιππίνες:

Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με Κίνα χρησιμοποιεί και η Τουρκία στο Αιγαίο αλλά οι ΗΠΑ λένε ..βρείτε τα! ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ

Με άλλα λόγια, για μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να την υπερασπιστούν γιατί κινδυνεύουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα από τη ΠΥΡΙΝΙΚΗ και οικονομική υπερδύναμη, που ακούει στο όνομα Κίνα.

Για την Ελλάδα, όμως, οι ΗΠΑ “βαπτίζονται” ως ειρηνιστές και επιλέγουν “αβρότητες” του τύπου “βρείτε τα” με μία Τουρκία που συνεχώς προκαλεί είτε εκτός συνόρων της (βλέπε Αιγαίο) είτε εντός της επικράτειάς της (βλέπε μετατροπή Αγίας Σοφίας σε Τζαμί!!!).

Μάλλον, για τους Αμερικανούς όλα αυτά είναι…πταίσματα!!!

Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν “κρατάει μούτρα” στον άσπονδο Ερντογάν

Για να μην ξεχνιόμαστε

 

Τι συμβαίνει με την Κίνα

Επί χρόνια, η Κίνα εκφοβίζει τις Φιλιππίνες και άλλα κράτη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, κατασκευάζοντας νησίδες στα χωρικά τους ύδατα, παρενοχλώντας αλιευτικά σκάφη και το προσωπικό ασφαλείας τους, λεηλατώντας τα ψάρια από τα πελάγη τους και παρεμποδίζοντας τις τακτικές στρατιωτικές τους δραστηριότητες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έντασης ήταν προ λιγων μηνών.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου, ένα αναγνωριστικό πλοίο του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στη Θάλασσα Σουλού των νοτιοδυτικών Φιλιππίνων και παρέμεινε εκεί έως την 1η Φεβρουαρίου. Το πλοίο έφτασε κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Κούγιο των Φιλιππίνων και στο νησί Άπο πριν αποχωρήσει από την περιοχή. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία συμβαλλόμενα μέρη είναι τόσο οι Φιλιππίνες όσο και η Κίνα, η Θάλασσα Σουλού βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός των χωρικών υδάτων της Μανίλα. Το κινεζικό σκάφος δεν συμμορφώθηκε με την εντολή του Ναυτικού των Φιλιππίνων να εγκαταλείψει ξένα χωρικά ύδατα.

To Τίτου ή Παγκ-άσου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Σπράτλι, που διεκδικεί η Κίνα (Χάρτης: Google Maps)

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το πλοίο ασκούσε το δικαίωμα της “αβλαβούς διέλευσης” σύμφωνα με την UNCLOS. Ωστόσο, σύμφωνα με την UNCLOS  η “αβλαβής διέλευση είναι συνεχής και ταχεία από ένα σημείο σε ένα άλλο”. Η παραμονή του σκάφους για τρεις ημέρες σε συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε “ταχεία” ούτε “συνεχής”. Η UNCLOS διευκρινίζει επίσης ότι η αβλαβής διέλευση δεν μπορεί να είναι “επιζήμια για την ειρήνη, την καλή τάξη ή την ασφάλεια” του παράκτιου κράτους. Ένα ξένο αναγνωριστικό σκάφος που βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Μανίλα κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των Φιλιππίνων.

Επιπλέον, η UNCLOS ορίζει ότι ένα ξένο πολεμικό πλοίο πρέπει να συμμορφωθεί εάν του ζητηθεί να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά ύδατα ενός κράτους, κάτι που το κινεζικό σκάφος δεν έκανε. Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να έχει παραβιάσει την UNCLOS, εάν προκύψουν στοιχεία ότι το πλοίο της διεξήγαγε στρατιωτικές ενέργειες, δραστηριότητες έρευνας ή συλλογής πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν την άμυνα ή την ασφάλεια των Φιλιππίνων ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που δεν σχετίζεται με διέλευση.

 

Η Κίνα νοιάζεται για το εάν φαίνονται νόμιμες οι ενέργειές της. Το 2016 το Πεκίνο απέρριψε μια απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία παραβίασε την UNCLOS καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων, αφού παρενόχλησε πολίτες της γείτονας χώρας. Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει όμορα κράτη να μην κινήσουν διαδικασίες σε βάρος της διεκδικώντας τα δικαιώματά τους σε διεθνές επίπεδο, καταδικάζοντας την πιο πάνω απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Τον Ιανουάριο, η Κίνα απέρριψε μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καταρρίπτει τις παράνομες διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την ως “απόπειρα διαστρέβλωσης του Διεθνούς Δικαίου, πρόκλησης σύγχυσης στην κοινή γνώμη, σποράς διχόνοιας και διατάραξης της περιφερειακής κατάστασης”.

Τόσο η Κίνα, όσο και οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι εγείρουν αξιώσεις για διάφορα νησιά και υφάλους καθώς και θαλάσσιους διαδρόμους στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο βυθός της οποίας πιστεύεται ότι είναι πλούσιος σε κοιτάσματα πετρελαίου.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares