Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εξοικονομώ κατ’Οικον: Οι αλλαγές του νέου προγράμματος – Ποιοι δικαιούνται έξτρα επιδότηση…..

Σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μετονομάζεται το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»- Το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί εντός του φθινοπώρου.


Στα 850 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο αρχικός προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα πάρει τη σκυτάλη από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ανοίγοντας παράλληλα την γκάμα των δικαιούχων αλλά και των επιλέξιμων δαπανών.

Οι αλλαγές του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά τρεις κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος από μηχανικούς πριν και μετά την επιδότηση που θα τεκμηριώνεται με έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.
Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).
Διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
Αν και μέχρι σήμερα οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το «Εξοικονομώ» αφορούν κυρίως την αντικατάσταση κουφωμάτων και την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, πλέον προστίθενται νέες επιλέξιμες κατηγορίες για στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις επιπλέον του ορίου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτές αφορούν σε έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, σε συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ – φωτοβολταϊκά, σε ηλεκτρικούς φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σε συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες).

Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Πρόκειται για τη δεύτερη αποτύπωση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης της κυβέρνησης, μετά τα ειδικά αναπτυξιακά-φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης που περιέχονται στον νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες είναι οι παλαιές κατοικίες και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Σημαντική παρέμβαση είναι όμως και το επιπλέον ποσοστό επιδότησης που θα λάβουν Μεγαλόπολη και Κοζάνη, δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από τον λιγνίτη και η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει τις περιοχές με κάθε μέσο.

Εκτός όμως από τη συμμετοχή των νοικοκυριών της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, μεγάλη συμμετοχή θα έχουν και όσοι ζουν σε ιδιοκτησίες που χτίστηκαν προ του 1980.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν δεκαετίες και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση.

 

newsbomb

Shares