Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εξωφρενικά ρατσιστική η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για τη δολοφονία ομογενούς από την Ίμβρο

Τον Μάιο του 2019, ο τούρκος πολίτης, Έλληνας στην καταγωγή και Χριστιανός Ορθόδοξος, Ζαφείρης Πινάρης βρέθηκε νεκρός μετά από βασανιστήρια, στο σπίτι του στη νήσο Ίμβρο. 

σ.σ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης ο Ζαφείρης Πινάρης ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στο χωριό Ευλάμπιο, ενώ επί σειρά ετών διατηρούσε κατάστημα στην περιοχή. Το έγκλημα έγινε αντιληπτό όταν γείτονας πήγε φαγητό στον ηλικιωμένο και δεν του απάντησε.

Ο γείτονας ειδοποίησε την αστυνομία, για να βρεθούν όλοι μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα του δολοφονημένου και άγρια βασανισμένου από τους φονιάδες του, άνθρωπο. Ήταν δεμένος χειροπόδαρα και με αίματα να καλύπτουν το πρόσωπό του.

Zafir Pinaris Archives - Greek City Times

O άγρια δολοφονηθείς Ζαφείρης Πινάρης

Τα δικαστήρια αποφάσισαν πρόσφατα ότι ο βασανισμός του δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα μίσους. Οι δικαστές απαγόρεψαν επίσης στην Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, (ΙHD), να συμμετέχει στη δικαστική διαδικασία για την υπόθεση.

Για τον φόνο έγιναν τρεις συλλήψεις. Ο ένας από τους υπόπτους πέθανε λίγο μετά τη φυλάκισή του. Οι άλλοι δύο, ο Μέτε Σαρί και ο Καντίρ Αρσλάν, καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης για λεηλασία παρά το γεγονός ότι μόνο ο Αρσλάν καταδικάστηκε σε ισόβια για προμελετημένη δολοφονία. Δύο ακόμα κατηγορούμενοι δικάστηκαν χωρίς σύλληψη, ένας από τους οποίους ήταν ανήλικος.

Ίμβρος - Τένεδος: Οι κατάφωρες παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία

Η νήσος Ίμβρος

Ο Ιντζί Ιντζεσαγίρ, δικηγόρος της IHD, σχολίασε σχετικά με τον χαρακτήρα της υπόθεσης: “Υπάρχει μία αντίληψη [στην Τουρκία], ότι αν κάποιος είναι Έλληνας, τότε είναι σίγουρα πλούσιος και τα λεφτά του/της πρέπει να ανήκουν σε ‘εμάς’, (σ.σ. στους Τούρκους), και όχι στον Έλληνα. [Με βάση την αντίληψη αυτή], εμείς, (σ.σ. η Ένωση) θεωρούμε ότι ο θάνατος του ηλικιωμένου είναι έγκλημα μίσους, ωστόσο, τo αίτημά μας να παρέμβουμε στη δίκη απορρίφθηκε [από το δικαστήριο].”

Η νήσος Ίμβρος, υπενθυμίζει η ιστοσελίδα Persecution.org, έγινε πεδίο εθνοκάθαρσης από τις τουρκικές αρχές. Υπήρξε δημογραφικά Ελληνική μέχρι το 1960, οπότε έγιναν αφόρητες οι πιέσεις εναντίον των ντόπιων Χριστιανών.

 

Πηγή: Persecution.org – International Christian Concern (ICC)

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares