Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έξοδος στις αγορές: Η «χρυσή» ευκαιρία που χάνεται! Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων…

Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει αυτή την χρονική περίοδο να έκανε μία νέα προσπάθεια εξόδου στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου. Ωστόσο οι εξελίξεις ήταν τέτοιες, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που ακύρωσαν τα σχέδιά της.Στην αγορά ομολόγων έχει στηθεί ένα πραγματικό πάρτι, ειδικά μετά τη νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις τόσο στο 10ετές, όσο και στο 5ετές να είναι εξαιρετικά καλές, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Και το ακόμη πιο καλό νέο, είναι ότι εξίσου θετικό κλίμα υπάρχει και στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία και πλέον το πλησιέστερο χρονικό σημείο που θα μπορέσει η χώρα να επιδιώξει ξανά την έξοδο στις αγορές, να είναι ο Σεπτέμβριος. Ωστόσο επειδή οι συνθήκες μεταβάλλονται πάρα πολύ γρήγορα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρο τι θα συναντήσει εκείνη την χρονική περίοδο η νέα κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές το κόστος δανεισμούτου ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 17%, με αποτέλεσμα το spread με το γερμανικό 10ετές να αγγίζει ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση στο 10ετές είναι στην περιοχή του 2,82% και του 5ετούς στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 1,67%. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια και πέτυχε να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο3,9%, ενώ την πρωτοχρονιά του 2018, όταν το spread βρισκόταν στις 298 μονάδες βάσης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρισκόταν στο 3,73%.

Ευρώπη

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μία σημαδιακή ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το γερμανικό ομόλογο 15ετούς διάρκειας υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, ενώ το 10ετές της ίδιας χώρας κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο -0,262%. Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια στην 5ετία, ενώ ακόμα και χώρες εκτός ευρώ, όπως η Βουλγαρία, βλέπουν τις αποδόσεις να πλησιάζουν στο μηδέν.

Στο Χρηματιστήριο μπορεί να υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μία μικρή στάση αναμονής, ωστόσο και εκεί η εικόνα είναι ιδιαίτερα καλή. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ενισχυθεί, από τις ευρωεκλογές και μετά κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο άνω του 13% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

newsit

Shares