Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023

Έξι χρόνια κάθειρξη σε πρώην πρόεδρο… για φοροδιαφυγή

Άλλα έξι χρόνια κάθειρξη σε πρώην πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, για φοροδιαφυγή αυτή τη φορά

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον πρώην πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ.

Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε ερήμην τον πρώην πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες (2009-2014), εξόριστο εδώ και χρόνια στη Νικαράγουα, να εκτίσει ποινή έξι ετών κάθειρξης για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την ετυμηγορία που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη· πρόκειται για τη δεύτερη ποινή κάθειρξης που επιβάλλεται από τη σαλβαδοριανή δικαιοσύνη φέτος στον άλλοτε δημοσιογράφο και τηλεοπτικό παρουσιαστή, που είχε εκλεγεί αρχηγός του κράτους με την παράταξη Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN, αριστερά).

Τού επιβλήθηκε επίσης να καταβάλει πρόστιμο ίσου με κάπου 184.000 ευρώ, αφού κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή που ανερχόταν σε ποσό ίσο με 78.000 ευρώ επί σειρά ετών από το 2014, διευκρίνισε μέσω Twitter η σαλβαδοριανή γενική εισαγγελία.

Ο 63χρονος κ. Φούνες κατέφυγε το 2016 στη Νικαράγουα, όπου του δόθηκε η υπηκοότητα το 2019, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται το ενδεχόμενο έκδοσής του, δυνάμει της νομοθεσίας στη χώρα αυτή.

Νωρίτερα φέτος, την 29η Μαΐου, ο κ. Φούνες καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη επειδή είχε διαπραγματευθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεχειρία με τις «μάρας», τις συμμορίες που κατατρομοκρατούσαν τον πληθυσμό της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η εκεχειρία εκείνη είχε τεθεί σε ισχύ το 2012 και είχε την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο «εγγυητή» της. Δεν διήρκεσε παρά μερικούς μήνες.

Πηγή: Newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares