Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εξετάζεται «ομπρέλα» προστασίας για όσες επιχειρήσεις απασχολούν ως 250 εργαζόμενους…

Εντός του προσεχούς δεκαημέρου, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τα ελαστικότερα κριτήρια στο προσωρινό πλαίσιο για τη χορήγηση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του νέου κορωνοϊού. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με χειρισμούς του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη έχει ζητήσει από την Κομισιόν στα προτεινόμενα βελτιωμένα μέτρα να υπαχθούν και επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους.

​Το υπουργείο έλαβε υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, στην οποία λειτουργούν πάρα πολλές μεσαίες οικογενειακές εταιρείες και αποκλείονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι ενισχύσεις

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Πριν από την πανδημία οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων εξαιρούσαν από τις επιχορηγήσεις, τα δάνεια, την επιδότηση επιτοκίου, το ΕΣΠΑ κ.λπ. τις προβληματικές επιχειρήσεις. Ως τέτοιες ορίζονται εκείνες που δεν μπορούν να ανακόψουν τη ζημιογόνο πορεία τους με δικά τους κεφάλαια ή με κεφάλαια των μετόχων ή των πιστωτών τους. Για τον χαρακτηρισμό μιας εταιρείας ως «προβληματικής» εξετάζονταν τα αποθεματικά της, το αν έχει υπαχθεί σε διαδικασία πτώχευσης και στις μεγάλες εταιρείες ελέγχονταν και οι οικονομικοί της δείκτες.

Πριν από την πανδημία υπήρχε η δυνατότητα στην επιχείρηση να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις των μεγεθών της προκειμένου να υποβάλει αίτηση προς χρηματοδότηση ώστε να μην εμπίπτει στον ορισμό της «προβληματικής». Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι προσωπικές και οικογενειακές και το κριτήριο συνήθως που δυσκολεύονται να εκπληρώσουν είναι αυτό του αποθεματικού.

Ειδικό καθεστώς

Μετά τον COVID-19, η ΕΕ θέσπισε ένα ειδικό καθεστώς, το προσωρινό πλαίσιο. Στην πρώτη έκδοσή του η Κομισιόν δεν επέτρεπε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 ή πριν από την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια έκανε τροποποίηση και απάλειψε το δεύτερο σκέλος κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο. Η ελληνική πλευρά ζήτησε επαναφορά του αρχικού προσωρινού θεσμικού πλαισίου.

Η Κομισιόν απάντησε, ανεπίσημα, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μην εξετάζουν το κριτήριο των αποθεματικών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζομένους. Επισήμως δεν έχει επικυρωθεί αυτή η βελτίωση και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός δεκαημέρου η τελική απάντηση.

Εν λειτουργία

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζήτησε η πρόνοια αυτή (να μην εξετάζεται το κριτήριο των αποθεματικών) να επεκταθεί και σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους.

Πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι σε καμία περίπτωση η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν αφορά επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία πτώχευσης. Πρόκειται για εταιρείες που λειτουργούν κανονικά, εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και έχουν και κέρδη.

«Είναι μια καθαρά τεχνική αντιμετώπιση επέκτασης του κανονισμού για να μπορέσουμε να στηρίξουμε με τα εργαλεία COVID-19 – που είναι κυρίως δανειακά – το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που απασχολούν περίπου το 90% (και παραπάνω) των εργαζομένων» συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ρευστότητα

Απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων», ο κ. Τσακίρης ανήγγειλε επίσης επιπλέον μέτρα για τη χορήγηση ρευστότητας:

• Νέο ταμείο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χορήγηση εγγύησης προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ.

• Νέο ταμείο για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της χρηματοδότησης τιμολογίων, το λεγόμενο trade finance.

• Νέο πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Shares